Δέκα σημεία προς επαναδιαπραγμάτευση παρουσίασαν σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου από το Στρασβούργο ο πρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπετίτ και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, και από την Αθήνα οι επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη και Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Συγκεκριμένα, στο κοινό σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι Έλληνες Πράσινοι - που κατεβαίνουν αυτόνομα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου - με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους μεταξύ άλλων προτείνουν:
♦ Πάγωμα μέτρων των Ιουνίου, κατάθεση εντός τριμήνου εναλλακτικού σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης.
♦ Πάγωμα των ρυθμίσεων που παρεμβαίνουν νομοθετικά σε μισθούς που έχουν οριστεί από συλλογικές συμβάσεις.
♦ Παράταση του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων κατά 2 χρόνια, με προσθήκη ρήτρας ύφεσης/ανάπτυξης. Τα υποχρεωτικά πρωτογενή πλεονάσματα +4,5% που επιβάλλει η Δανειακή Σύμβαση να αναθεωρηθούν με ανώτατο όριο τον αντίστοιχο μέσο όρο κάθε χρονιάς στην ευρωζώνη. Οι πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες να έχουν οροφή τον εκάστοτε μέσο όρο της ευρωζώνης.
♦ Πρόσθετη ενίσχυση από αδιάθετους ευρωπαϊκούς πόρους, «ομόλογα έργου» και εγγυήσεις, αξιοποίηση του νέου εργαλείου διάχυσης κινδύνου (Risk Sharing Instrument ), πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αποτελεσματική αξιοποίηση των αδιάθετων ακόμα πόρων ύψους 15 δισεκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ, των πόρων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το Αγροτικό Ταμείο, καθώς και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
♦ Ανάκληση του όρου για απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών στα ελληνικά δημόσια έσοδα με κατάργηση του σχετικού Ειδικού Λογαριασμού.
♦ Κάλυψη των απωλειών των ευρωπαϊκών και ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων από το PSI και επέκτασή του, ώστε να συμπεριληφθεί τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες (μέχρι την τιμή κτήσης των ομολόγων). Δημόσιος έλεγχος των διοικήσεών τους σε όλη τη μεταβατική περίοδο.
♦ Ευρωπαϊκές εγγυήσεις συνόρων - πάγωμα εξοπλισμών για 3 χρόνια σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα.
♦ Επανεκτίμηση βιωσιμότητας για το δημόσιο χρέος, ώστε να διαμορφωθεί σε επίπεδα που να μπορούν όντως να εξυπηρετούνται χωρίς εκπτώσεις στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Δημιουργία ανεξάρτητης ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου.
Πηγή: Δέκα αλλαγές στο μνημόνιο - RAMNOUSIA
0 σχόλια: