Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Μετ' εμποδίων οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα




Αθήνα
Στον αέρα βρίσκεται προς το παρόν η διαπραγμάτευση με την τρόικα -και η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ-, καθώς οι δανειστές μας δεν έχουν καλυφθεί από τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό για τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ εκφράζουν τη διαφωνία τους σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για συμφωνία σχετικά με τη μείωση φόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι προσανατολίζονται να παραμείνουν περισσότερες ημέρες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η τρόικα, όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, περίμενε οργανογράμματα για όλα τα υπουργεία και όχι μόνο για τις κεντρικές υπηρεσίες, όπως έχει μέχρι στιγμής κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θέλει επίσης έναν προγραμματισμό για το πρόγραμμα κινητικότητας και τις απολύσεις, με συγκεκριμένα κριτήρια, ώς το τέλος του 2014, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Η τρόικα δεν έχει καθορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν, ενώ το Μνημόνιο αναφέρει ασαφώς ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους 25.000 που θα οδηγηθούν σε κινητικότητα θα απολυθούν.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει διοχετευθεί η πληροφορία ότι υπάρχουν κάπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι που θα οδηγηθούν σε απόλυση, καλύπτοντας τη σχετική μνημονιακή απαίτηση. Προς το παρόν, όμως, έχουν τεθεί σε αργία μόνο 884.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στη ΝΕΤ ο γγ δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής, ο ίδιος έχει αποστείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από αίτημα της πολιτικής ηγεσίας, κατάλογο 2.200 υπαλλήλων εις βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για αδικήματα που οδηγούν σε διαθεσιμότητες.

Ο κ. Ρακιτζής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσες από αυτές τις περιπτώσεις έχουν τελεσιδικήσει, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων με πειθαρχικά παραπτώματα.

Οι απολύσεις είναι το μείζον ζήτημα, κατά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν είναι το μόνο που βρίσκεται στον αέρα στον συγκεκριμένο γύρο διαπραγμάτευσης. Αγκάθια έχουν εμφανιστεί και στα εξής ζητήματα:

Οι ρυθμίσεις δανείων: Νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις χαρακτηρίστηκαν γενναιόδωρες από τους τροϊκανούς που συναντήθηκαν με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί δημιουργήσουν πρόβλημα στις τράπεζες και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.

Ο ΦΠΑ για την εστίαση: Το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα το αντιμετωπίζει με πολλές επιφυλάξεις. Μάλιστα, στελέχη της διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι «αν σας περισσεύουν λεφτά, γιατί θέλετε να τα δώσετε στους εστιάτορες και δεν τα δίνετε για προγράμματα ανεργίας, ή για την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που προβλέπεται για το 2014 σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;».

Οι τροϊκανοί αμφισβήτησαν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε μείωση τιμών στην εστίαση, επικαλούμενοι ανάλογο παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Οι οφειλές στο Δημόσιο: Αντίθετα, το αίτημα που εκτιμάται ότι θα γίνει δεκτό είναι η καθιέρωση
μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο. Και εδώ, όμως, η λύση που φαίνεται πως προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυστηρότερη από τα σενάρια τα οποία είχε διοχετεύσει η κυβέρνηση, ένα από τα οποία μιλούσε ακόμη και για 100 δόσεις.
Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo