Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ


Πολύ μεγάλη αίσθηση μου προκαλεί η αγωνία των μικρομεσαίων όλων των κλάδων, που καλούνται αυτή την εποχή να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Πολύ μεγάλη ανησυχία επίσης δημιουργούν οι απειλητικές ρυθμίσεις για την είσπραξη των οφειλομένων προς το δημόσιο, πάσει θυσία. Εχω την εντύπωση ότι οι εγχώριοι διαχειριστές του συστήματος είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν ανθρωποθυσίες, την στιγμή που οι επιταγές εκ των έξω γίνονται όλο και πιο επιτακτικές.
Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι από τον εμπορικό κόσμο που βρίσκονται σε αυτή τη δεινή θέση, παρατηρούν απλά και μόνο τις εξελίξεις αδυνατώντας να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να διαχειριστούν την τύχη τους.
Ηδη λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες οργάνωσης εμποροβόρων στρατοπέδων προκειμένου αυτά να φιλοξενήσουν αυτούς που θα έχουν την ατυχία να διαβούν την πύλη του αχέροντα, έχοντας υποστεί την εκτέλεση κάποιας ποινής ή ανακριτικής κατάλιξης. Και αυτά σε αντιστοιχία με το εισπρακτικό κομάτι, που μέσα από την ποινική διαδικασία έρχεται να ενταφιάσει την απόγνωση του εμπορικού κόσμου.
Επομένως εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Ολες οι προτεινόμενες λύσεις εκ μέρους της Τρόικας τυγχάνουν ατυχείς και αδιέξοδες, αφού οδηγούν τον κόσμο σε δουλεία και ολοκληρωτική υποταγή. Εδώ να προσθέσω ότι είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Τώρα, σε ότι αφορά την υπερασπιστική γραμμή, και την νομική συμπεριφορά την οποία δύνανται να ακολουθήσουν οι αμυνόμενοι θα αναφέρω τα εξής:
Επειδή η διαδικασία είναι σχετικά καινούργια, δεν είναι λίγες οι φορές που καταστρατηγούνται δικαιώματα και διαδικασίες, τις οποίες οι Δικηγόροι γνωρίζουν καλά και μπορούν να αντικρούσουν με το δέοντα τρόπο!
Πρόθεση του κράτους είναι να μεθοδεύσει ένα τρόπο και φυσικά μια διαδικασία, μέσα από την οποία θα καταφέρει να ενεργοποιήσει τον εισπρακτικό μηχανισμό και να καταφέρει να ισοσκελίσει το αρνητικό πρόσημο. Στόχος η αναστολή ή διαφυγή από την ποινική καταστολή.
Το πιο κοινό σημείο, είναι η ύπαρξη ποινικών αποφάσεων που εκκρεμούν για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που λόγω οικονομικής δυσπραγίας, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αρκετές από αυτές είναι στα όρια της παραγραφής, αλλά διαθέτουν τόσα κενά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε Δικηγόρο να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον πελάτη του.
Επίσης αρκετές επειδή έχουν μείνει ανεκτέλεστες πάνω από δεκαετία, μπορούν με ένα τεχνικό τρόπο να μην εκτελεσθούν μέσω Εισαγγελικής διάταξης.
Υπάρχουν επίσης τρόποι μη έκτισης της ποινής, υιοθετώντας ένα εναλλακτικό τρόπο. Είτε αυτόν της δοσοποίησης από 24 έως 36 μήνες, ή αυτόν της εναλλακτικής έκτισης ποινής προσφέροντας κοινωνική υπηρεσία στους Δήμους.
Σε ότι αφορά τις οφειλές ΦΠΑ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφορά στο χρόνο τέλεσης της πράξης και δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από το ποσό όσο μεγάλο και αν είναι, παρά μόνον από την χρονική περίοδο πριν ή μετά το νέο νόμο. Αν είναι πριν ομολούμε για πλημμέλημα, ανα είναι μετά για κακούργημα. Στην τελευταία περίπτωση, η διαδικασία προβλέπει απολογία σε ανακριτή η οποία δεν θα πρέπει να φοβίζει ιδιαίτερα, αφού όπως είπα πιο πάνω ομιλούμε για προσπάθεια του Κράτους να εισπράξει! Και φυσικά αυτό δεν δύναται να καταστεί δυνατόν από κάποιον που είναι πίσω από τα καγκελα.
Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από κάποια ηχηρά ονόματα που κατέληξαν στη φυλακή, διότι συνήθως στην Ελλάδα όλοι προστρέχουμε την πρώτη στιγμή να είμαστε άτεγκτοι, προς παραδειγματισμό.
Συνεπώς, η ποινική εκτέλεση δηλ. Η διαδικασία η οποία γίνεται από την έρευνα των φυγοποίνων και μετά είναι το κλειδί που θα δώσει τη λύση.
Επίσης στα ακροατήρια, και δη στα κακουργοδικεία, με τις διατάξεις του νέου νόμου, κάθε ποινή, όσο μεγάλη και αν είναι πλέον δύναται να ανασταλεί ως προς την εκτέλεσή της έχοντας ο καταδικασθείς ασκήσει έφεση η οποία τις περισσότερες φορές είναι με αναστέλουσα δύναμη.
Επομένως το κεφάλαιο της ποινικής αντιμετώπισης έχει πολλές διεξόδους και καλό θα είναι πλέον η πληροφόρηση του κάθε ενδιαφερόμενου να γίνεται από αρμόδια χείλη και όχι από τυχαίους εναλλακτικούς!
Εν κατακλείδι, το συμφέρον του κάθε εμπλεκομένου εξετάζεται διαφορετικά, διότι κάθε επαγγελματίας έχει και αυτός δικαίωμα σε μια υπεράσπιση η οποία να είναι ευπρόσωπη και αποτελεσματική.
Την επόμενη φορά θα αρχίσουμε να εξετάζουμε μια προς μια τις περιπτώσεις και αναλυτικότερα τον τρόπο αντιμετώπισης και υιοθέτησης της υπερασπιστικής μας γραμμής.
Ως τότε μην ντρέπεστε για το πρόβλημα. Περιμένετε την κατάλληλη στιγμή!

Φαρσάρης Μιχάλης
Δικηγόρος Μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά






0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo