Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κατρακυλά η αγορά της πληροφορικής και των επικοινωνιών

telecomsΝέα μείωση 3,4% το 2013 και 2,1% το 2014 εκτιμάται ότι θα υποστεί το σύνολο της αξίας της αγοράς Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΙΤΟ (European Information Technology Observatory) που δημοσιοποιούνται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών - ΣΕΠΕ (επίσημος συνεργάτης του ευρωπαϊκού οργανισμού για την Ελλάδα).
Ειδικότερα, για το 2013, το σύνολο της αξίας της αγοράς ΤΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 5,844 δις ευρώ έναντι 6,051 δις το 2012 και 6,502 δις το 2011. Από το σύνολο αυτό, τα 1,331 δις αντιστοιχούν στην αξία της αγοράς πληροφορικής, η οποία εκτιμάται ότι παρουσιάσει μείωση 2,7%. Ο εξοπλισμός θα ανέλθει σε 475 εκατ., οι υπηρεσίες πληροφορικής στα 634 εκατ. και το λογισμικό στα 222 εκατ. Το σύνολο της αξίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών υπολογίζεται στα 4,513 δις ευρώ, με μείωση 3,6%. Ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών θα φτάσει τα 439 εκατ. και οι υπηρεσίες τηλεφωνίας σε 4,074 δις. ευρώ.
 
Το 2014, το σύνολο της αξίας της αγοράς ΤΠΕ αναμένεται να φτάσει τα 5,724 δις. ευρώ, με συνολική μείωση 2,1%. Από το σύνολο αυτό, τα 1,382 δις αντιστοιχούν στην αξία της αγοράς πληροφορικής, παρουσιάζοντας αύξηση 3,9% για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Ο εξοπλισμός θα ανέλθει στα 516 εκατ., με αύξηση 8,6%, οι υπηρεσίες πληροφορικής στα 641 εκατ., με αύξηση 1,2%, και το λογισμικό στα 225 εκατ., με αύξηση 1,4%. Το σύνολο της αξίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών υπολογίζεται στα 4,341 δις, με μείωση 3,8%. Ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φτάσει τα 435 εκατ., ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με το 2013 και οι υπηρεσίες τηλεφωνίας θα αγγίξουν τα 3,906 δις παρουσιάζοντας μείωση 4,1%.
 
Σημειώνεται ότι η αξία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ το 2012 υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τερματίζοντας αρκετά χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις, λόγω της εντονότερης πτώσης των δαπανών τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο κατηγορίες παρουσίασαν αύξηση σε αξία το προηγούμενο έτος, η αγορά των tablets και του outsourcing. Αναλυτικότερα με βάση πάντα τις εκτιμήσεις του EITO:
 
Εξοπλισμός Πληροφορικής: Η συνεχιζόμενη πτώση στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2012 ήταν αναμενόμενη, αν και το τελικό αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, με πτώση στις πωλήσεις κατά 17,6%. Ο αντίκτυπος ήταν πολύ πιο έντονος στην κατηγορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών για οικιακή χρήση, καθώς η αύξηση της ανεργίας και η λιτότητα επηρέασαν αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες. Ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να αυξηθούν ξανά το 2013, με βάση τη ζήτηση των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για οικιακή χρήση, η αξία της αγοράς θα μειωθεί περαιτέρω κατά 4,5%. Ανάπτυξη στις πωλήσεις και την αξία προβλέπονται για την αγορά το 2014, αλλά από πολύ χαμηλότερη βάση, μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης. Η ελληνική αγορά των tablets εμφάνισε εξαιρετική ανάπτυξη το 2012, με αύξηση 105,9% στις πωλήσεις, αλλά η ζήτηση θα επιβραδυνθεί τόσο το 2013, όσο και το 2014 σε ποσοστά 38% - 55%. Ο τομέας των tablets θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς από τον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όσο οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο θα χρησιμοποιούν τα tablets.
 
Λογισμικό: Σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις μειωμένες δαπάνες για τις υποδομές επιχειρήσεων, η αξία της αγοράς λογισμικού στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 9,9% το 2012, με μειωμένες δαπάνες σε όλες τις κατηγορίες. Μικρή αλλαγή αναμένεται για το 2013, καθώς η αξία της αγοράς θα μειωθεί περαιτέρω κατά 6,4%. Συγκρατημένη αύξηση της τάξης του 1,4% προβλέπεται για το 2014, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των δαπανών για ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων λογισμικού.
 
Υπηρεσίες Πληροφορικής: Η συνεχιζόμενη λιτότητα και η αδύναμη ελληνική οικονομία έχουν επιφέρει βαρύ τίμημα για την αγορά υπηρεσιών πληροφορικής, της οποίας η αξία συρρικνώθηκε 7% το 2012. Η αδύναμη ζήτηση για υπηρεσίες έργων και υπηρεσίες υποστήριξης και ανάπτυξης θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τις δαπάνες υπηρεσιών πληροφορικής το 2013, ενώ ανάπτυξη αναμένεται πλέον για την εξέλιξη της αναπτυσσόμενης outsourcing αγοράς της χώρας. Αυτή η μικτή δυναμική θα κρατήσει και το 2014, καθώς με τη συνεχή ανάληψη υπηρεσιών outsourcing μειώνεται η μετατόπιση σε άλλες κατηγορίες για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη 1,2% στη συνολική αξία αγοράς υπηρεσιών πληροφορικής.
 
Εξοπλισμός Τηλεπικοινωνιών: Το 2012, η αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μειώθηκε σημαντικά κατά 22,5%, ποσοστό που ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, που οφείλονται στην απροσδόκητη συρρίκνωση των πωλήσεων έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones). Το 2013 και το 2014, οι πωλήσεις smartphones θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις δαπάνες της αγοράς, καθώς η αύξηση των δαπανών σε εξοπλισμό WAN (routers, ATM swithes, κ.λπ.), εξοπλισμό WLAN και υποδομές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας δεν θα καταφέρουν να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα την ανάπτυξη της αγοράς.
 
Υπηρεσίες Τηλεφωνίας: Παρά το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης στις κατηγορίες για υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet και υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έχει μετριάσει εν μέρει τις επιπτώσεις της απότομης μείωσης των εσόδων από τις υπηρεσίες φωνής κινητής τηλεφωνίας, η αγορά των υπηρεσιών τηλεφωνίας συνεχίζει να μειώνεται. Περαιτέρω συρρίκνωση προβλέπεται τόσο για το 2013, όσο και για το 2014.
πηγη  http://www.telecomsnews.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo