Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τραπεζικές μετοχές; Κάν’ το όπως τα hedge funds!


deiktisΑμήχανοι και μπερδεμένοι στέκουν οι Έλληνες μικροεπενδυτές μπροστά στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, που για πρώτη φορά στην ιστορία δίνουν «δώρο» στους νέους μετόχους ένα ελαφρώς δυσνόητο, για τους περισσότερους, παράγωγο προϊόν: τα warrants. Πριν βιαστούν να ακολουθήσουν το δρόμο που δείχνει ο πατριάρχης των επενδύσεων, Γουόρεν Μπάφετ («δεν επενδύω σε ό,τι δεν μπορώ να καταλάβω»), ίσως θα είναι καλό οι μικροεπενδυτές να μελετήσουν αν αξίζει να... το κάνουν όπως τα hedge funds, που έχουν αποδυθεί σε ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού στην Αθήνα.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι ισχυρών hedge funds έχουν κλείσει συμφωνίες με τη διοίκηση της Alpha Bank για να καλύψουν μεγάλο μέρος του κομματιού της έκδοσης νέων μετοχών της, που θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση σε επιλεγμένους από το διοικητικό συμβούλιο επενδυτές  (για το σκοπό αυτό, η Alpha έχει προγραμματίσει να εκδώσει έως 211 εκατ. νέες μετοχές, επί συνόλου 1,25 δισ. νέων μετοχών, που θα διατεθούν στους ιδιώτες επενδυτές).
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι hedge funds ετοιμάζονται να παίξουν ενεργό ρόλο και στη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Alpha, που αρχίζει την Παρασκευή, με τιμή εκκίνησης τα 0,73 ευρώ, καθώς είναι επιδίωξή τους να αποκτήσουν περισσότερες μετοχές, από αυτές που ήδη συμφώνησαν να πάρουν από την ιδιωτική τοποθέτηση.
Εκτός από την Alpha, τα βλέμματα των διαχειριστών των hedge funds συγκεντρώνει και η Τράπεζα Πειραιώς, που κατάφερε, με μια ξέφρενη κούρσα εξαγορών (αρχής γενομένης από την «καλή» ΑΤΕ), να περάσει από αρνητική σε θετική καθαρή θέση, αλλά και να εξασφαλίσει έγκαιρα την κάλυψη του 10%, τουλάχιστον, της προσεχούς αύξησης κεφαλαίου από ιδιώτες. Το ενδιαφέρον, πάντως, για την αύξηση της Πειραιώς είναι σαφώς υποτονικότερο, σε σχέση με το έντονο «φλερτ» της Alpha από τα hedge funds, όπως αναφέρουν αξιόπιστες τραπεζικές πηγές από το Λονδίνο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εκτιμάται από τους ξένους διαχειριστές ως ιδιαίτερα ελκυστικός κοινός παρονομαστής των αυξήσεων κεφαλαίου των δύο τραπεζών είναι ότι η Alpha και η Πειραιώς έχουν όλες τις προϋποθέσεις, λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές, να αποφύγουν την «παγίδα» της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’s) υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτές οι ομολογίες, εκτός του ότι θα πρέπει να εξυπηρετούνται με πολύ υψηλά επιτόκια, «ροκανίζοντας» τα κέρδη των τραπεζών, θα αποτελούν «νάρκες» κρατικοποίησης στο μέλλον, αφού θα μετατρέπονται αυτομάτως σε κοινές μετοχές, αν πέσει κάτω από τα επιτρεπτά όρια ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, ή αν μια τράπεζα δεν μπορεί να πληρώσει τους τόκους των ομολογιών.
Ουσιαστικά, δηλαδή, οι ξένοι διαχειριστές προτιμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους μόνο στις δύο τράπεζες που έχουν το μικρότερο ρίσκο κρατικοποίησης, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι παραμένουν «ψυχροί» έναντι της Εθνικής Τράπεζας, όχι μόνο λόγω της μεγάλης αρνητικής καθαρής θέσης, που περιορίζει την ελκυστικότητα των νέων μετοχών της, αλλά και επειδή, σε αντίθεση με την Alpha και την Πειραιώς, όλα δείχνουν ότι, ακόμη και αν προσελκύσει οριακά επαρκές ιδιωτικό ενδιαφέρον, δεν θα καταφέρει να αποφύγει την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών μεγάλου ύψους και θα παραμείνει, έτσι, στη ζώνη υψηλού κινδύνου για κρατικοποίηση.
Άλλωστε, στο Λονδίνο γνωρίζουν καλά ότι η Εθνική, ακόμη και αν ξεπεράσει το «σκόπελο» της παρούσας διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι πολύ πιθανότερο από τις άλλες συστημικές τράπεζες να εμφανίσει στο μέλλον μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που είχαν προβλεφθεί στο χειρότερο σενάριο της BlackRock και, κατά συνέπεια, να χρειασθεί άλλη μία κεφαλαιακή ενίσχυση, που θα είναι άκρως επώδυνη για τους μετόχους της.
Σταθμίζοντας λοιπόν αναμενόμενα οφέλη και κινδύνους, οι διαχειριστές των hedge funds είναι ιδιαίτερα «θερμοί» για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha, δεν μένουν αδιάφοροι για την Πειραιώς, αλλά, στην πλειονότητά τους,  λένε... “no, thanks” για την έκδοση νέων μετοχών της Εθνικής.
Κρυμμένοι θησαυροί στα warrants;
Οι διαχειριστές του Λονδίνου έχουν αντιληφθεί πολύ καλύτερα από τους Έλληνες μικροεπενδυτές ότι το χρηματιστηριακό «παιχνίδι» με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών στην Αθήνα θα αλλάξει ριζικά μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, καθώς ανοίγει μια νέα αγορά παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών των τραπεζών, που μπορεί να κρύβει θησαυρούς, που μπορεί να αποκτηθούν από τους επενδυτές με ανάληψη ενός ανεκτού βαθμού κινδύνου.
Πρόκειται, βέβαια, για την αγορά των warrants, των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίοι θα προσφερθούν με αναλογία ένα warrant για κάθε νέα μετοχή, την οποία θα αποκτά ένας επενδυτής από τις προσεχείς εκδόσεις των τραπεζών.
Κάθε τίτλος, ανάλογα με το βαθμό κάλυψης του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση (10-12%) θα δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό του, μέσα στα επόμενα 4,5 χρόνια και σε τακτά διαστήματα (ανά εξάμηνο) να αποκτά τουλάχιστον 7,3 μετοχές της τράπεζας, σχεδόν στην ίδια (χαμηλή) τιμή που θα εκδοθούν οι νέες μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση, με μια μικρή προσαύξηση, το ποσοστό της οποίας θα αυξάνει, όσο αργότερα κάνει χρήση ένας μέτοχος του δικαιώματος για αγορά μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 Τα warrants θα διαπραγματεύονται ξεχωριστά από τις μετοχές και η αξία τους θα προσδιορίζεται καθημερινά, με βάση την τιμή κλεισίματος της υποκείμενης μετοχής. Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο, κερδοσκοπικό «μυστικό» των warrants: καθώς κάθε τίτλος θα  ενσωματώνει το δικαίωμα για αγορά τουλάχιστον 7,3 μετοχών, οι διακυμάνσεις των τιμών των warrants θα είναι περίπου οκταπλάσιες της διακύμανσης τιμής της μετοχής! Με απλά λόγια, μια άνοδος της τιμής της υποκείμενης μετοχής κατά 12% περίπου, θα είναι αρκετή για να διπλασιάσει την τιμή του warrant!
Κοινό μυστικό είναι ότι, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, οι τραπεζικές μετοχές θα είναι πλέον πολύ «βαριές» και «δυσκίνητες» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς μέσα σε μια νύκτα οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα πολλαπλασιασθούν: για παράδειγμα, η Alpha Bank, με περίπου 11 δισ. μετοχές μετά την αύξηση, ακόμη και αν η τιμή της μετοχής βρίσκεται στο μισό ευρώ θα έχει κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ, πολλαπλάσια δηλαδή της σημερινής, ενώ θα διαπραγματεύεται με σχέση τιμής/λογιστικής αξίας πολύ κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Από αυτή την άποψη, δύσκολα θα περίμενε κανείς εντυπωσιακές «πτήσεις» των τραπεζικών μετοχών στο ορατό μέλλον.
Αυτά είναι γνωστά στους διαχειριστές των funds, που γνωρίζουν όμως ότι ακόμη και με μικρά ποσοστά αύξησης των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων, τα χρηματιστηριακά οφέλη για τους κατόχους των warrantsθα είναι πολλαπλάσια. Αυτό είναι το... Greek bet που θα παίξουν το επόμενο διάστημα και ίσως οι Έλληνες μικροεπενδυτές θα έκαναν καλά να τους ακολουθήσουν...

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo