Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αλεξέι Κούντριν: Υποχρεωτική η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Ο πρώην υπ.οικ. της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν, δηλαδή αυτός που οδήγησε την Ρωσία από την χρεοκοπία στην χρηματοοικονομική σταθερότητα, και που έχει χαρακτηριστεί από διάφορες εκδόσεις ως υπουργός οικονομικών της χρονιάς για το 2012, έχει επανειλημμένα τονίσει πως θεωρεί αδύνατη τη παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη.

Ο Αλεξέι Κούντριν, σήμερα κοσμήτορας της Σχολής Ελευθέρων Τεχνών και Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης Αλεξέι Κούντριν, είναι από τους οικονομολόγους με μεγάλο κύρος τόσο στη Ρωσία, όσο και διεθνώς και προβλέπει υποχρεωτική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και έναρξη ενός μεγάλου δεύτερου κύματος κρίσης.

Οι εκτιμήσεις Κούντριν ίσως σε ένα βαθμό να αποτελούν και μία εξήγηση για το «συγκρατημένο» τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουν την προοπτική επενδύσεων στην ελληνική οικονομία ορισμένες μεγάλες ρωσικές εταιρείες όπως για παράδειγμα η Γκαζπρόμ, αλλά και γενικά το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης, στο οποίο έως πρόσφατα ήταν και ο ίδιος ενταγμένος, αλλά και όπου πολλοί δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι σύντομα θα επιστρέψει με κάποιο τρόπο.

Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας της Αγίας Πετρούπολης «Νιέφσκοε Βρέμια», προϊόν συνομιλίας μαζί του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην ίδια πόλη, αναφέρει τα εξής:

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας γενικευμένης κρίσης, πολύ σοβαρής. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει λυθεί και το πιθανότερο είναι ότι ήδη πλέον δεν θα επιλυθεί. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι για μένα ουσιαστικά αναπόφευκτη. Σύμφωνα με ορισμένους δείκτες είμαστε χειρότερα προετοιμασμένοι, έχουμε λιγότερες εφεδρείες. Νομίζουμε ότι η δική μας εμπειρία είναι μεγαλύτερη, ότι γνωρίζουμε τί να κάνουμε, γιατί μία φορά το έχουμε ήδη περάσει. Αλλά αυτή η νέα κρίση δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη, θα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό δεν είναι σωστό να βασιζόμαστε στο ότι τα γνωρίζουμε ήδη τα πράγματα και πώς όλα γίνονται. Θα χρειαστεί στην πορεία να ανακαλύψουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το ξεχωριστό είδος κρίσης.»

Η αλήθεια είναι ότι ο Κούντριν συγκατελέγεται μεταξύ των «απαισιόδοξων» αναλυτών, πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε έχουν πράξει στο πρόσφατο παρελθόν και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της ρωσικής κυβέρνησης. Είναι επίσης αλήθεια ότι το παράδειγμα της Ελλάδας χρησιμοποιείται από τον ίδιο ως «καμπανάκι» για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά την οικονομία της Ρωσίας.

Η άποψη αυτή δεν μας προκαλεί σίγουρα έκπληξη, αλλά είναι καλό να ακούγεται και μια νηφάλια φωνή ανάμεσα στις πολλές ασυναρτησίες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Ας λάβουμε επίσης υπόψη, πως εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank)), το οποίο δημοσιεύτηκε πριν δύο μήνες στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”, αναφέρει μεταξύ άλλων: «σε καμία στιγμή δεν ήταν δυνατό να θεωρηθεί απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». «Η σημερινή σύνθεση της νομισματικής Ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να την εγγυηθεί». Αυτά είναι λόγια του επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος τονίζει στη συνέχεια, ότι «σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ κινδυνεύει να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της Ευρωζώνης».

Εγώ πιστεύω πάντως πως θα κάνουμε καλά να αναρωτηθούμε σχετικά με τις δηλώσεις Κούντριν: Έξοδος ή μήπως ΔΙΕΞΟΔΟΣ;
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo