Κυριακή 16 Ιουνίου 2013
Αίσθηση προκαλούν στους υψηλούς τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους των Αθηνών οι άκρως επιθετικές τελευταίες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (Κ.Τ.Κ.) κατά του Α. Βγενόπουλου, που σχολιάσθηκαν, με εξίσου επιθετικό τρόπο, από τον επικεφαλής της MIG.
Πολλοί μιλούν για μια παρτίδα πόκερ με πολλά κρυμμένα χαρτιά, ενώ πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι η Κ.Τ.Κ. «ποντάρει» πολλά σε ένα «κρυφό άσσο», που περιμένει ότι θα βρίσκεται πολύ σύντομα στο… μανίκι της.
Την περασμένη Παρασκευή, η Κ.Τ.Κ. έδωσε στη δημοσιότητα (μπορείτε να τη βρείτε εδώ: http://www.centralbank.gov.cy/nqcontent.cfm?a_id=12823) μια ανακοίνωση που ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον κ. Βγενόπουλο, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, που έσυρε τη Μεγαλόνησο στην… άβυσσο του μνημονίου, με δραματικές συνέπειες για τους ανασφάλιστους καταθέτες των δύο κορυφαίων τραπεζών της χώρας.
Στην ανακοίνωσή της, η Κ.Τ.Κ. αναφέρει τα εξής:
$1- «Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), ως Αρχή Εξυγίανσης, έχει ενημερωθεί από την Ειδική Διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, κυρία Άντρη Αντωνιάδου ότι στο πλαίσιο των γενικών εντολών της προχώρησε με την καταχώρηση ενδιάμεσης αίτησης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και πέτυχε την έκδοση Ενδιάμεσων Διαταγμάτων εναντίον των κ.κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, Κυριάκο Μάγειρα και Marfin Investment Group Holdings SA.
$1- Τα εν λόγω Διατάγματα εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγωγής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Αρ. Αγωγής 8400/2012 και έχουν επιδοθεί προς τα ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα.
$1- Αυτά αποτελούνται από προστακτικά Διατάγματα παγκόσμιας εμβέλειας παγοποίησης περιουσιακών στοιχείων εναντίον των κ.κ. Βγενόπουλου και Μπουλούτα για συνολικό ποσό ύψους €3,79 δις και για τον κ. Μάγειρα ύψους €1,5 δις. Επίσης, αφορούν Διατάγματα αποκάλυψης περιουσιακών στοιχείων των τριών ως άνω φυσικών προσώπων ως, επίσης, και Διατάγματα που απαγορεύουν στην Marfin Investment Group Holdings SA από του να προβεί, μεταξύ άλλων, σε οποιαδήποτε πληρωμή ή μεταβίβαση προς όφελος των τριών ως άνω φυσικών προσώπων.
$1- Η Αρχή Εξυγίανσης έχει ζητήσει από την Ειδική Διαχειρίστρια όπως την τηρεί ενήμερη για όλες τις περαιτέρω εξελίξεις».
Η ανακοίνωση της Κ.Τ.Κ. σχολιάσθηκε με οργή από τον κ. Βγενόπουλο, που εξέδωσε μάλιστα δύο διαδοχικές, σχετικές ανακοινώσεις, σε μια ένδειξη της έντονης ενόχλησής του για τις πρωτοβουλίες των κυπριακών αρχών. Ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για «καταχρηστικές αγωγές, που έχουν κατατεθεί στα αναρμόδια Κυπριακά Δικαστήρια, βρίθουν ανακριβών ισχυρισμών, νομικών ακροβασιών και αυθαιρεσιών και δεν έχουν καμία τύχη. Το θετικό αυτών των εξελίξεων είναι ότι όλες οι σχετικές αιτιάσεις παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης ώστε η λασπολογία και οι συκοφαντίες να αντιμετωπισθούν επιτέλους με δικαστικές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος. Από την πλευρά της, η MIG συνέδεσε τις κινήσεις της Κ.Τ.Κ. με την αγωγή της ελληνικής εταιρείας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, βάσει της οποίας η MIG διεκδικεί 828 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστη, με την κρατικοποίηση της Λαϊκής.
Το άγνωστο παρασκήνιο…
Αυτές οι δημόσιες αντιπαραθέσεις, όμως, αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου», λένε καλά πληροφορημένες πηγές στην Αθήνα και τη Λευκωσία, τονίζοντας ότι όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο είναι πολύ σημαντικότερα από αυτά που φαίνονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μια πρόσφατη πρωτοβουλία του ανθρώπου που διαχειρίστηκε τη Λαϊκή Τράπεζα (ως Marfin Popular Bank, εκείνη την εποχή) στα χρόνια που προηγήθηκαν της δραματικής κατάρρευσής της έχουν ενοχλήσει τα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια της Λευκωσίας.
Χωρίς να έχει κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής της Κύπρου, που εξετάζει τις ευθύνες για την κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, ο κ. Βγενόπουλος έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής, δια της οποίας δηλώνει ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση της επιτροπής, για να αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, και στοιχεία που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, τα οποία, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, βρέθηκαν στα χέρια του κατά το χρόνο που ασκούσε διοίκηση στη Λαϊκή Τράπεζα.
Το θέμα αυτό δεν βρίσκεται, ως γνωστόν, στην ατζέντα της επιτροπής της Βουλής της Κύπρου και προκάλεσε αίσθηση στη Λευκωσία το γεγονός ότι ανακινήθηκε αιφνιδίως από τον κ. Βγενόπουλο. Όπως λένε πηγές από τη Λευκωσία, η σκοτεινή υπόθεση του ξεπλύματος χρήματος του καθεστώτος Μιλόσεβιτς όχι μόνο είναι ένα θέμα που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, σε μια περίοδο που δέχεται συνεχείς επικρίσεις για «χαλαρά» μέτρα αντιμετώπισης του ξεπλύματος, αλλά είναι ένα ζήτημα που αγγίζει «ευαίσθητες χορδές» πολιτικών προσώπων που είχαν και την εποχή εκείνη, αλλά και σήμερα, πολύ περισσότερο, υψηλά πόστα στο κυπριακό πολιτικό σύστημα.
…Και ο κρυφός άσσος
Η ανακοίνωση Βγενόπουλου, που ερμηνεύθηκε στη Λευκωσία ως συγκαλυμμένη προειδοποίηση για επώδυνες αποκαλύψεις, έχει εντείνει την κινητικότητα των κυπριακών αρχών, το τελευταίο διάστημα, σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των ευθυνών για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας.
Το κλειδί αυτής της έρευνας, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από την Κύπρο, κρατά αυτή τη στιγμή η Κεντρική Τράπεζα, που όχι μόνο εποπτεύει, ως Αρχή Εξυγίανσης, τη διαχειρίστρια της υπό εκκαθάριση Λαϊκής, αλλά εποπτεύει και μια κρίσιμη έρευνα του οίκουAlvarez & Marsal για τις συνθήκες κατάρρευσης της Λαϊκής.
Αυτή η έρευνα του αμερικανικού οίκου, που στο παρελθόν διαχειρίστηκε την LehmanBrothers κατά την εκκαθάρισή της, και παρείχε συμβουλές στην κυβέρνηση της Ισπανίας, για τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών της χώρας, λέγεται ότι μπαίνει αυτή την περίοδο σε πολύ μεγάλο βάθος.
Σε προηγούμενη φάση, ο ίδιος οίκος είχε διενεργήσει έρευνες για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, που, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη Λαϊκή, είχαν περιορισμένο ερευνητικό εύρος, καθώς είχε δοθεί εντολή στην A&M να ερευνήσει μόνο τις συνθήκες, υπό τις οποίες μετατράπηκε ηMarfin Egnatia Bank σε υποκατάστημα της Marfin Popular Bank, με συνέπεια να «πέσουν» στην κυβέρνηση της Λευκωσίας οι ζημιές από τα προβληματικά δάνεια της Marfin Egnatia Bank στην Ελλάδα. Από πολλούς στην Κύπρο, είχαν διατυπωθεί επικρίσεις για αυτή την περιορισμένη εντολή ελέγχου που δόθηκε στον αμερικανικό οίκο, που δεν επέτρεψε να διερευνηθούν σε βάθος πιθανές ευθύνες της διοίκησης υπό τον κ. Βγενόπουλο.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, ότι η Κ.Τ.Κ., απαντώντας τότε σε αυτές τις επικρίσεις, είχε ανακοινώσει (στις 5 Απριλίου 2013 – η σχετική ανακοίνωση εδώ: http://www.centralbank.gov.cy/nqcontent.cfm?a_id=12710) ότι:
$1- «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal δεν ερευνά σε βάθος τη Λαϊκή Τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιθυμεί να διευκρινίσει, όπως εξάλλου σαφώς αναφέρεται και στην ίδια την έκθεση, ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και θα καλύψει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς και την επέκταση της Λαϊκής Τράπεζας εκτός Κύπρου εξετάζοντας, παράλληλα, το ρόλο και τις τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθετικές ενέργειες της διαχειρίστριας της Λαϊκής ενώπιον του δικαστηρίου της Λευκωσίας κατά του κ. Βγενόπουλου συνδέονται ευθέως με τις προσδοκίες ότι αυτή την φορά το «νυστέρι» της έρευνας της A&M θα φθάσει πολύ βαθιά και θα αναδείξει πολλά στοιχεία για τη διαχείριση της Λαϊκής, που θα ενισχύσουν τη θέση των κυπριακών αρχών έναντι του κ. Βγενόπουλου στα δικαστήρια.
Ως τώρα, ο κ. Βγενόπουλος φαίνεται να αισθάνεται σίγουρος για τη δική του θέση. Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή, «οι τραπεζίτες εφόσον έχουν διαπράξει απάτη με δόλο και παράνομο προσωπικό όφελος παραπέμπονται στα Ποινικά Δικαστήρια, άλλως οποιεσδήποτε πράξεις της συνήθους τραπεζικής δραστηριότητας (π.χ. αγορά ομολόγων, δάνεια κ.λπ.) δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αστικές απαιτήσεις για προφανείς λόγους. Επί 18 μήνες μετά την αποχώρηση της υπό την Προεδρία μου Διοίκησης της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ουδέν σχετικό στοιχείο δόλου και παράνομου προσωπικού οφέλους έχει ανακαλυφθεί, διότι απλώς δεν υπάρχει και ουδεμία καταγγελία έχει γίνει στην αρμόδια Ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη».
Αυτά προς το παρόν ισχύουν, λένε πηγές της Λευκωσίας, που όμως τονίζουν ότι όλα τελικά θα κριθούν από την έκβαση της έρευνας της A&M. Και υπενθυμίζουν ότι ο αμερικανικός οίκος, ακόμη και στην έκθεση που παρέδωσε τον περασμένο Μάρτιο, είχε εντοπίσει, ασχέτως αν δεν τα διερεύνησε σε βάθος, επειδή δεν είχε σχετική εντολή, τα βασικά προβλήματα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Λαϊκής στην Ελλάδα.
Στην έκθεση αυτή (τη δημοσιεύουμε ολόκληρη, στα αγγλικά, στο συνοδευτικό υλικό του άρθρου) η A&M έκανε μια συνοπτική, αλλά αρκετά ουσιαστική αναφορά, σε όλα τα προβλήματα του χαρτοφυλακίου της Λαϊκής στην Ελλάδα, που ήταν γνωστά ήδη από το 2009 στην Κ.Τ.Κ. Σημείωνε ότι δάνεια ύψους 1,3 δις. ευρώ είχαν δοθεί για αγορά μετοχών, ότι δάνεια στην MIG είχαν δοθεί με ευνοϊκούς όρους και αύξαναν περαιτέρω τους κινδύνους για την τράπεζα, καθώς και ότι οι εγγυήσεις που είχαν δοθεί για δάνεια ήταν ανεπαρκείς.
Μένει να φανεί το προσεχές διάστημα αν μια περαιτέρω διερεύνηση από την A&M αυτών των στοιχείων για την πολιτική χορηγήσεων της Λαϊκής στην Ελλάδα επί ημερών Α. Βγενόπουλου θα φέρει «άσσους στο μανίκι» του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου, φωτίζοντας επαρκώς «το ρόλο και τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων», όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Κ.Τ.Κ. Μέχρι τότε, το «πόκερ» Βγενόπουλου-Λευκωσίας θα… παίζεται με κλειστά χαρτιά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια: