Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Στο προσκήνιο και πάλι ο Δαφέρμος - Πως ζημίωνε το Δημόσιο


Στο προσκήνιο έρχεται για ακόμη μια φορά το όνομα του Κωνσταντίνου Δαφέρμου, με την απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.
Ο κ. Δαφέρμος, γνώριμος από παλιά και με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με υπερτιμολογήσεις που έγιναν στην αγορά εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων ξεχνούν.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη είχε ασκήσει κακουργηματικές διώξεις οι οποίες επισείουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρη Τασούλα, και του πρώην αρχηγού της Π.Υ., Στέλιου Στεφανίδη, για την περιβόητη υπόθεση απόπειρας επέκτασης της μίσθωσης ενός ελικοπτέρου MI 26-T, που θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο κατά 730.000 ευρώ. Για την ίδια υπόθεση είχε παραπεμφθεί και ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος, εκπρόσωπος της εταιρείας Scorpion.
Εναντίον του κ. Τασούλα ασκήθηκαν διώξεις για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, απόπειρας απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με την επιβαρυντική διάταξη του Ν. 1608/50 και παράβασης καθήκοντος, ενώ ο κ. Στεφανίδης είχε κατηγορηθεί για τα κακουργήματα της απόπειρας απάτης εις βάρος του Δημοσίου, άμεσης συνέργειας στην απιστία καθώς και για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου εις βάρος του Δημοσίου. Σε ό, τι αφορά τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο, κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία κατά συρροή στις ανωτέρω πράξεις.
Η υπόθεση αφορούσε στη σκανδαλώδη απόπειρα παράτασης της μίσθωσης (για έναν μήνα) ενός ελικοπτέρου βαρέος τύπου MI 26-T, το οποίο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 2011 επιχειρούσε στην Κρήτη.
Η εν λόγω υπόθεση, μάλιστα, συνετέλεσε στο να οδηγηθεί σε «παραίτηση» ο πρώην γ.γ. Δημόσιας Τάξης, ο οποίος από την πλευρά του δήλωνε εξαπατημένος από τον Στ. Στεφανίδη.
Πάντως, η υπόθεση που αφορά στα εναέρια πυροσβεστικά μέσα είναι ομολογουμένως μια πονεμένη ιστορία για τη χώρα.
Πριν από περίπου τρία χρόνια, είχε εμπλακεί και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξεως Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Το σκάνδαλο ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες του. Δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε δίκη γιατί τα αδικήματα που του καταλογίζονταν είχαν παραγραφεί.
Η υπόθεση αφορούσε την υπερκοστολογημένη εκμίσθωση πέντε πυροσβεστικών ελικόπτερων της εταιρίας Erickson Air- Crane, το 2009. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, από το βήμα της Βουλής (Μάιος 2010), ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βούγιας, το 2009 η μίσθωση του κάθε ελικοπτέρου στοίχιζε κατά 35% ακριβότερα σε σχέση με το 2010.
Σχηματίστηκε δικογραφία και ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή. Τα στοιχεία απέδειξαν τις καταγγελίες.
Το 2009, το κάθε ελικόπτερο νοικιάστηκε 4.450.000 ευρώ, ενώ, την επόμενη χρονιά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενοικίασε έκαστο προς 1.250.000 ευρώ φθηνότερα. Το 2010 νοικιάστηκαν 5 ελικόπτερα S 64 έναντι 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ενοικίαση των ίδιων ελικοπτέρων το 2009 ανήλθε στα 31.688.649 ευρώ.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε, ωστόσο, στην άσκηση ποινικών διώξεων για το δεύτερο σκέλος της έρευνας, που αφορούσε στη συντήρηση άλλων πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο. Τα αδικήματα του πρώτου σκέλους, αυτά του κ. Μαρκογιαννάκη, είχαν παραγραφεί μετά το πέρας της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο ίδιος, σχεδόν 2 χρόνια μετά, το 2011, υποστήριξε πως "ψωνίσαμε ακριβά για να μην καεί η Ελλάδα".
Συγκεκριμένα, σημείωσε πως από την εν λόγω εταιρία ενοικίασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων ζητήθηκε εξωφρενική αύξηση στην τιμή και κατόπιν αυτού ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις.
«Κάναμε προσπάθεια για καλύτερη τιμή, αλλά δεν πετύχαμε πολλά. Η εταιρία έλεγε ότι τους χρωστάμε και από προηγούμενες χρονιές. Έτσι, καθυστερήσαμε να κάνουμε συμβάσεις. Την ίδια περίοδο, πήρε φωτιά η Ριτσώνα και ο Υμηττός και από το να καεί ολόκληρη η Ελλάδα, αποφασίσαμε να τα πάρουμε ακριβά. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο και δεν υπήρχε εναλλακτική».
ΠΗΓΗ
 http://www.koutipandoras.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo