Είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός έδινε διαβεβαιώσεις με δημόσιες τοποθετήσεις του και με συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης ότι το 70% του πλεονάσματος θα διανεμηθεί στους φτωχούς και στις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. «Δεν υποχωρούμε για το πρωτογενές πλεόνασμα» έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς κάτι το οποίο ανακοίνωσε από το Φθινόπωρο του 2013.
Σε πληρωμές τοκοχρεολυσίων θα πήγαινε μόνο το 30% όπως μας διαβεβαίωνε το κυβερνητικό επιτελείο. Θυμίζουμε ότι τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Στουρνάρας ομιλούσαν για τεράστιο πλεόνασμα. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιούσε τη φράση: «Πλεόνασμα έκπληξη!».
Ακούγοντας λοιπόν τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί των 500 εκατομμυρίων που θα δοθούν στους φτωχούς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το νούμερο αυτό ούτε κατά διάνοια δεν αποτελεί το 70% του πλεονάσματος το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση υπογράμμιζε ήδη από τον φθινόπωρο του 2013, ότι επίκειται μια θετική έκπληξη για την ελληνική οικονομία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πέραν κάθε προσδοκίας. Τα 500 εκατ. ευρώ όμως που θα δοθούν εφάπαξ ως κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους και ευπαθείς ομάδες μετά το Πάσχα και πριν τις ευρωεκλογές, δεν επιβεβαιώνουν τις υψηλές προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου!
Οι εκπρόσωποι των δανειστών πίεσαν το οικονομικό επιτελείο, αλλά και την πολιτική ηγεσία να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους, αναγκάζοντας τους να δώσουν μικρότερο κοινωνικό μέρισμα.
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ
Επειδή το ποτήρι άλλοι το βλέπουν μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο καλό είναι ο ελληνικός λαός να ξέρει που ακριβώς θα διανεμηθεί το περίφημο «πλεόνασμα έκπληξη!».
Εκτός από τα 500 εκατομμύρια, το υπόλοιπο πόσο του πρωτογενούς πλεονάσματος να οδηγηθεί στο χρέος και στην κάλυψη κενών στον προϋπολογισμό.
Πιο συγκεκριμένα:
-350 εκατ. θα πάνε για την κάλυψη της μαύρης τρύπας που θα δημιουργηθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
-Επιπλέον 1 δις θα πάει στην επιστροφή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Επί της ουσίας η τριμερής επιτροπή ανάγκασε την κυβέρνηση να «κουρέψει» τις προεκλογικές εξαγγελίες για διανομή χρημάτων προς τους πολίτες, θέλοντας να βάλει ένα τέλος στην άκρατη «ελληνική παροχολογία» που κρατά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και η διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Η διανομή των 500 εκατ. «μεταφράζεται» πρακτικά σε πρωτογενές πλεόνασμα 715 εκατ. ευρώ, αφού μιλάμε για το 70% του υπερβάλλοντος αποτελέσματος. Ωστόσο, αν συνυπολογίσουμε τα στοιχεία που προσμετρά η Eurostat, το τελικό πόσο ανεβαίνει στα 2,9 δις ευρώ.
Όμως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή δεν υπολογίζει τις επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μηχανισμό στήριξης...
Οι προθέσεις της τριμερούς φάνηκαν πριν από λίγες μέρες όταν η Eurostat αναθεώρησε την ύφεση του 2013 από το 3,7% στο 3,9% του ΑΕΠ, "κόβοντας" το πλεόνασμα κατά σχεδόν 350 εκατ. ευρώ!
Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα την όλη υπόθεση ως «επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα», ενώ επικοινωνιακά, τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγω για νίκη που κατήγαγαν επί των δανειστών.
Όσοι διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και τους αριθμούς αντιλαμβάνονται πλήρως ποια είναι η αλήθεια, οι υπόλοιποι νομίζουν ότι απευθύνονται σε «ιθαγενείς»
Read more: http://www.newsbomb.g
0 σχόλια: