Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Στ. Θεοδωράκης στο «Π»: «Δεν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών»





Κόντρα στο…ρεύμα, πάει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μιλώντας στο «Π» εκφράζει μία διαφορετική άποψη συγκριτικά με τα υπόλοιπα κόμματα και ξεκαθαρίζει πως «δεν πρέπει να μειωθεί ο μισθός του βουλευτή για να μην ζητάει βοήθεια από κανένα». Αρκετοί έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη, για «ασάφεια» ή ακόμη και για «έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων, ενώ άλλοι βλέπουν με «καλό μάτι» την ενασχόλησή του με την πολιτική. Το «Π» που ακολούθησε τον πρώην δημοσιογράφο στην περιοδεία του στη Λάρισα, συζήτησε μαζί του, μέσα στο λεωφορείο κατά την επιστροφή το στην Αθήνα. Τον ρωτήσαμε γιατί τους ενοχλεί όλους το Ποτάμι, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα το κόμμα του και τι διαφορετικό έχει να προτείνει για να τον ψηφίσουν οι πολίτες στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Γιατί τους φοβίζει το Ποτάμι;

Δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την απόφασή μου. Τους φοβίζει γιατί οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δεχτεί ότι η πολιτική είναι ζήτημα επαγγελματιών πολιτικών. Όταν εμφανίζονται κι άλλοι άνθρωποι από το πουθενά το παλιό σύστημα (όχι με αρνητικό όρο) σου λέει ‘’αυτοί τώρα από πού έρχονται’’. Πέρα βέβαια από άλλους ανθρώπους που φοβούνται πως θα χάσουν εξουσία ή ποσοστό από εμάς. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μία πρόσδεση στη σιγουριά του παρελθόντος. Κι αυτό το πράγμα τους μπερδεύει.

Η ιδέα της εξουσίας πως είναι τη στιγμή που σε λίγους μήνες είναι πιθανό να είστε από την άλλη μεριά και όχι από αυτή του δημοσιογράφου;

Ακόμη και η λέξη εξουσία μου είναι δύσκολη να την υποστηρίξω. Πιστεύω ότι η Ελλάδα με αφορμή το Ποτάμι μπορεί να κάνει άλμα. Εννοώ με τον τρόπο που βλέπουμε την πολιτική. Η πολιτική να πάψει να είναι ένας ξεκομμένος τύπος που εξουσιάζει και επιλέγει ανθρώπους από το περιβάλλον του. Θέλω να είναι μία πιο απλή υπόθεση. Δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε αλλά θέλω να είμαι όσο πιο απλός γίνεται. Στην Ελλάδα υπάρχει μία πολιτική υστέρηση. Είμαστε πολιτικά οπισθοδρομικοί. Ίσως το Ποτάμι επειδή έχει πολύ κόσμο διαφορετικό ,σπουδασμένο και νέο, να μπορέσει να κάνει την ανατροπή.

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος; Πείτε μου ορισμένους λόγους.

Το πρώτο είναι ότι ο Έλληνας, κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει πειστεί από τα άλλα κόμματα. Είναι δραματικό το ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή πριν εμφανιστούμε εμείς το 40% του κόσμου όταν ρωτιόταν για τα πολιτικά πρόσωπα απαντούσε ο «Κανένας», ενώ το 90% έλεγε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα κόμματα. Επειδή η δημοκρατία είναι το μοναδικό καλό πολίτευμα γι’ αυτό και ο Έλληνας πρέπει να βρει ένα καλό κόμμα να αντιπροσωπευθεί. Το δεύτερο είναι ότι ο κόσμος πρέπει να πειστεί ότι η Ελλάδα στη θέση που είναι σήμερα δεν μπορεί να υπακούσει σε ένα τυφλοσούρτι. Να πάρει δηλαδή ένα πρόγραμμα κόμματος το οποίο είναι φτιαγμένο με μεθόδους παλαιοκομματικούς  και να πει θα εφαρμόσω το 1 το 2 και το 3. Χρειάζονται σύνθετες λύσεις. Το νέο στην Ελλάδα δεν θα προκύψει ξαφνικά. Και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σύνθεση μέσα από συζητήσεις. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η κοινωνία πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να μπει φρέσκο νερό στη Λίμνη. Στη Λάρισα ήρθαν νέα παιδιά στη Λίμνη. Πρέπει να δοκιμάσει ο κόσμος και φυσικά να κρίνει. Δεν λέω ότι πάντα εμείς θα είμαστε το νέο. Μπορεί να προκύψει κάτι καινούριο. Έχουμε χρέος να ενισχύσουμε το νέο.

Η συγκέντρωση είχε διάλογο όπως και όλες οι συγκεντρώσεις σας. Γιατί το επιλέγετε;

Έχω υπάρξει σε συγκεντρώσεις μικρός και έχω αρνητική εικόνα. Ήμουν σε συγκεντρώσεις στο ΠΑΣΟΚ. Πολύ παλιά. Διαγράφηκα από το ΠΑΣΟΚ όταν ανέβηκε στην εξουσία ως άνθρωπος που είχε παράξενες αριστερίστικες απόψεις. Μετά είδα ότι μειωνόταν ο κόσμος αλλά δεν άλλαζε το σκηνικό. Ανέβαινε ένας ηγέτης πάνω μιλούσε και άρχιζε και φώναζε διάφορα πράγματα για να τον χειροκροτούν. Δεν μου αρέσει αυτό. Γι’ αυτό επιλέγω τον διάλογο.

Υπάρχουν σήμερα ηγέτες;

Άνθρωποι που να εμπνέουν τον κόσμο έξω από την κομματική πελατεία δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα.  Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να εμπνεύσει τον  κόσμο με τις νέες ιδέες του σε μία κατεύθυνση και δεν θα πει τα προφανή. Δεν θα πει αυτά που θα διακόψουν τη ροή των πραγμάτων. Θα κόψει δρόμο στη σκέψη. Αυτό δεν γίνεται. Δεν παρεμβαίνει κανείς. Έχουμε ανθρώπους που υπακούν σε κομματικό τυφλοσούρτι. Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέμε ηγέτης.

Είχατε γράψει στο Ποτάμι σε ένα άρθρο σας πως «κάποιος πρέπει να σταματήσει τους δανειστές πλούτου και να ενισχύσουμε τους δημιουργούς πλούτου». Πως θα ελέγξει το Ποτάμι τους επιχειρηματίες που τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν με «ετσιθελική» συμπεριφορά και αντιμετωπίζουν χαλαρότητα ακόμη και στα χρέη που έχουν;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο παρασιτισμός.  Είτε ο μεγάλος παρασιτισμός είτε ο μικρός παρασιτισμός. Ο μικρός είναι ότι εσύ δεν δικαιούσαι επίδομα ανεργίας και με κάποια ψεύτικα χαρτιά πας και παίρνεις επίδομα ή ψεύτικες συντάξεις. Αυτό υπάρχει στην Ελλάδα πάρα πολύ έντονα. Υπάρχει και ο μεγάλος παρασιτισμός ότι εσύ που είσαι φίλος με ένα κομματικό στέλεχος παίρνεις προμήθεια για τον εξοπλισμό του υπουργείου και εκεί που έπρεπε να μπεις σε συνθήκες διαγωνισμού  εμφανίζεσαι με προνομιακή συμπεριφορά. Αυτά για να αντιμετωπιστούν υπάρχει ένας τρόπος. Ο παρασιτισμός που έχει κοινή βάση. Την κακή  και κομματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που βρίσκεται πάνω στην κακή ελληνική νοοτροπία. Είτε μικρός παρασιτισμός είτε μεγάλος είναι το ίδιο. Ο επιχειρηματίας είτε βοηθιέται είτε δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει από το κράτος. Χρειαζόμαστε ένα κράτος πιο ανοιχτό στον κοινωνικό έλεγχο, ένα κράτος αξιοκρατίας. Δηλαδή οι διευθυντές των δημοσίων διοικήσεων να μην είναι κομματικοί φίλοι αλλά αυτοί που πρέπει να είναι διευθυντές.  Να επανέλθει ο ρόλος του διευθυντή και να μην συνδυάζεται με την ηλικία του.  Να μην είναι ο 60άρης που θα αναλάβει τη διοίκηση και να μην υπάρχουν κομματικοί δεσμοί. Αν συμβεί αυτό θα έχουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του παρασιτισμού.  Βέβαια, δεν αρκεί μόνο αυτό θα πρέπει να έχουμε μία ορθή δικαστική συμπεριφορά.

Ποια είναι η άποψή σας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων;

Είμαι υπέρ της επιδότησης των κομμάτων από το ελληνικό σύστημα. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στα ποσά του παρελθόντος. Δηλαδή παλιότερα τα  κόμματα έπαιρναν 50 εκατομμύρια το χρόνο. Αυτό είναι απίστευτο ποσό. Μετά το κάναμε 30 και τώρα θέλουμε να το κάνουμε 10 και κάποια κόμματα διαμαρτύρονται. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε 10 εκατομμύρια το ποσό. Δεν είναι ανάγκη τα κόμματα να έχουν γραφεία σε κάθε περιοχή. Τι εξυπηρετεί αυτό; Αυτή τη στιγμή φυλλορροούν τα κόμματα. Δεν είναι ανάγκη να έχεις παντού στελέχη για να παίρνει δάνεια από το κράτος. Αυτό είναι ένδειξη οπισθοδρόμησης τους ελληνικού κράτους. Τώρα δεν μοιράζουν ούτε καν ανακοινώσεις. Πρέπει και τα κόμματα να αυτοπεριοριστούν, να μειώσουν τα έξοδά τους και να σεβαστούν τα χρήματα που παίρνουν από τον ελληνικό λαό.

Πρέπει να μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών;

Ο βουλευτής δεν μπορεί να είναι ζητιάνος, πρέπει να λαμβάνει αυτά τα χρήματα που λαμβάνει για να μην προσφεύγει σε άλλους τρόπους για να ανταπεξέρχεται. Να μην καταφεύγει στον έναν και τον άλλον για να ζητήσει βοήθεια. Δεν είμαι υπέρ της μείωσης μισθού των βουλευτών.  Πρέπει να παίρνει τόσα χρήματα ώστε να ασκεί άνετα τον πολιτικό του ρόλο.

Θα επιστρέψετε στη δημοσιογραφία εφόσον αποτύχετε στην πολιτική;

Δεν ξέρω αν είναι εύκολο. Ότι θα ξαναγυρίσω στις κάμερες θα το κάνω. Αλλά όχι να κάνω την ίδια εκπομπή. Δεν νομίζω. Μου αρέσει πάρα πολύ η εικόνα και η ανάμειξη μαζί της. Αλλά δεν ξέρω αν θα είναι εύκολο να γυρίσω στη δημοσιογραφία. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πάρα πολύ γρήγορα. Μετά τα 40 χρόνια κοιτάω πίσω και δεν έχω συμβιβαστεί με την ταχύτητα που τρέχει ο χρόνος. Δεν θέλω να κοιτάξω πίσω και να πω ‘’ αυτό δεν το έκανα’. Γι’ αυτό επέλεξα να δοκιμάσω την πολιτική. Αν δεν έκανα εγώ το βήμα γιατί να το κάνει ένας πιτσιρικάς. Πιστεύω ότι η επιλογή μου είναι ένα παράδειγμα. Για να πει ο άλλος «γιατί να μην αφήσω την καφετέρια». Σε ένα βαθμό θέλω να γίνω το παράδειγμα για κάποιο κόσμο για να δραστηριοποιήσω τον κόσμο. Δεν θέλω να γεράσω στην πολιτική. Θέλω να βρεθούν νέα παιδιά και να με αντικαταστήσουν. Γι αυτό θέλω να μείνει το Ποτάμι
ΠΗΓΗ http://www.topontiki.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo