Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Χρέος και δόση στο τραπέζι του Eurogroup


Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε ζωντανά όλες τις εξελίξεις του Eurogroup από τη ΔΤ

Θετικά μηνύματα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας έστειλαν κατά την είσοδό τους στο Ζάππειο Μέγαρο ο επικεφαλής του Eurogroup και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την κυβέρνηση Σαμαρά να επιχειρεί να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Γιάννη Στουρνάρα να έχει στο χαρτοφυλάκιό του την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα, ξεκινούν σήμερα οι άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς εργατικά συνδικάτα έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που πλήττουν εκ νέου το εισόδημα σημαντικού τμήματος του ελληνικού πληθυσμού.

Η συνεδρίαση του Εurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα τεθούν επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων -συνολικού ύψους 11,8 δισ. ευρώ- καθώς και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσω της έκθεσης της Τρόικας. Αρχικά, σήμερα αναμένεται να υπάρξει η πολιτική έγκριση της (τμηματικής) εκταμίευσης δόσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Δεδομένου πάντως του χαρακτήρα της συνεδρίασης του Eurogroup (πρόκειται για άτυπη), αλλά και της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου από τους δανειστές δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα οριστική απόφαση και οριοθέτηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την εκταμίευση των δόσεων. Ωστόσο, έχει ήδη σχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα, καθώς και τα προαπαιτούμενα που θα τα συνοδεύουν.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η πολιτική έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές θα ενισχύσει το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης Σαμαρά εν όψει ευρωεκλογών, πολλαπλασιάζοντας παράλληλα τις πιθανότητες μερικής εξόδου της χώρας στις αγορές μέσα στο 2014. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank προχώρησαν πρόσφατα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση ομολόγων και προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, εξέλιξη που γέμισε αισιοδοξία το Υπουργείο Οικονομικών.

Eurogroup: Με καλούς οιωνούς η έναρξη της συνεδρίασης

Προσερχόμενος στο Ζάππειο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που «η χώρα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι «περιμένουμε τις αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα» και ότι «η συζήτηση θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά».

Από τη μεριά του ο Κοινοτικός Επίτροπος επί Οικονομικών Ζητημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρέν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Επεσήμανε, ακόμη, ότι «σήμερα περιμένουμε από τις άτυπες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών πολιτική στήριξη για την Ελλάδα αναφορικά με τη συμφωνία με την Τρόικα», προσθέτοντας πως «η χώρα ανακάμπτει».

Η ατζέντα του Ecofin

Όσον αφορά στην ατζέντα του σημερινού Ecofin, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τραπεζική ενοποίηση.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα προεδρεύσει το μεσημέρι της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης στην άτυπη συνάντηση του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η οποία περιλαμβάνει συζητήσεις για την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η ελληνική προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.

Παράλληλα, οι κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα η ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20 περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Ecofin.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.

Κατά το γεύμα εργασίας (στις 13.15 το μεσημέρι), οι υπουργοί του Ecofin και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση παρουσίαση σχετικού κειμένου από το «Bruegel». Αργότερα, κατά την πρώτη συνεδρία του Ecofin (στις 15.30 το μεσημέρι), οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση, τις προβλέψεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εστιάζοντας και στην κατάσταση των χρηματαγορών.

Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας


Εν τω μεταξύ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν συνδικάτα, κόμματα και φορείς στην πλατεία Κλαυθμώνος, την Ομόνοια και τα Προπύλαια.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup και Ecofin στο Ζάππειο Μέγαρο, σήμερα και αύριο, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων με απόφαση του γενικού διευθυντή της ΓΑΔΑ. Συλλαλητήριο «καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διοργανώνουν στις 18.00 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι φορείς.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «ν’ απαντήσουν στον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και στην απόπειρα τρομοκράτησης με μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση» στην Ομόνοια, στις 19.00 το απόγευμα, ενώ συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στα Προπύλαια από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo