Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Στο στόχαστρο της τρόικας επίορκοι και ...Μανιτάκης


Το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο και την απομάκρυνση των 7.000 επίορκων μέχρι τον Απρίλιο θέτει η τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές της τρόικας, ο Α. Μανιτάκης τους έδωσε την εικόνα ότι δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα
Σύμφωνα με πηγές της τρόικας, ο Α. Μανιτάκης τους έδωσε την εικόνα ότι δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα
Στο στόχαστρο της τρόικας έχει τεθεί η υλοποίηση της διαθεσιμότητας 25.000 υπαλλήλων εντός του 2013, καθώς η συζήτηση που είχαν πρόσφατα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη τούς έδωσε την εικόνα -όπως αναφέρουν πηγές της τρόικας- ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει σαφή σχεδιασμό για την υλοποίηση της δράσης.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι για το θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο θα πρέπει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να απομακρύνει τους 7.000 επίορκους υπαλλήλους που έχει εντοπίσει, μεταξύ των οποίων είναι περιπτώσεις υπαλλήλων με βαριά πειθαρχικά αδικήματα, αδικαιολογήτως απόντες από την εργασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα άδειες μέσω υγειονομικών επιτροπών, καθώς και χιλιάδες περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν καταθέσει πλαστά έγγραφα είτε κατά την πρόσληψή τους είτε για την εξέλιξή τους σε θέση ευθύνης.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταγράψει τις υποθέσεις των επίορκων που πρέπει να εκδικαστούν άμεσα, ενώ ειδική ομάδα εργασίας έχει ασχοληθεί με τις υποθέσεις των κοπανατζήδων και των πλαστών εγγράφων για τις οποίες εκτιμά ότι συνολικά μπορεί να ξεπεράσουν τις 7.000, οι οποίες όμως δεν έχουν εντοπιστεί.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μάλιστα εκτιμούν ότι η κατάθεση πλαστών εγγράφων μπορεί να αναδείξει χιλιάδες υποθέσεις πλαστογραφίας μόλις ξεκινήσει ο έλεγχος των προσωπικών φακέλων των υπαλλήλων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε χθες στο θέμα της μείωσης του Δημοσίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στις Βρυξέλλες, όπου εμμέσως πλην σαφώς «κάρφωσε» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όταν του υπενθύμισαν ότι έναν μήνα πριν ήταν σίγουρος για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε πως «τώρα δεν εξαρτάται από εμένα». Υπενθύμισε δε ότι τότε όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν το υπουργείο Οικονομικών ενώ στην παρούσα φάση άπτονται άλλου υπουργείου -υπονοώντας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελέγξει σε απόλυτο βαθμό την υλοποίησή τους.
Στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την τελευταία άκαρπη συνάντηση με την τρόικα όπου οι δανειστές εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για το σχέδιο Μανιτάκη, συλλέγουν στοιχεία προκειμένου να παρουσιάσουν έναν αξιόπιστο σχεδιασμό για τη διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013 που θα περιλαμβάνει τον αριθμό υπαλλήλων που θα τεθούν στο νέο καθεστώς ανά υπουργείο και φορέα, καθώς και τις υποθέσεις των επίορκων, με χρονοδιαγράμματα.
Οργανόγραμμα
Ολοκληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του Α. Σαμαρά. Θα οριστικοποιηθούν οι οργανισμοί των τελευταίων 5 υπουργείων.
Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων αποτελούν μία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, σύμφωνα με το Μνημόνιο. Εκτιμάται ότι από το σύνολο των κεντρικών υπηρεσιών που απασχολούν 60.000 υπαλλήλους θα προκύψουν περίπου 2.000 πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo