Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Διώξεις-φωτιά για τα πόθεν έσχες



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Σε δικαστικές περιπέτειες μπαίνουν οι κ.κ. Δούκας, Παπαντωνίου και Βουλγαράκης, σχετικά με τα ανακριβή «πόθεν έσχες» παλαιότερων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου εις βάρος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Πέτρου Δούκα, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του 2011.

Παράλληλα, ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα κ. Μωραϊτάκη εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου σε βαθμό πλημμελήματος για ανακριβή «πόθεν έσχες» του 2008.

Τέλος, διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος ο Γιώργος Βουλγαράκης για ανακριβές «πόθεν έσχες», προγενέστερο του 2008.

H Boυλή απέστειλε τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη

Πριν από περίπου δύο μήνες, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή των δύο πρώην υπουργών και του υφυπουργού. Για τον μεν Γιάννο Παπαντωνίου, επειδή δεν ανέφερε στη δήλωσή του τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του, για τον δε Πέτρο Δούκα, διότι η Βουλή θεώρησε πως δεν είναι επαρκείς οι εξηγήσεις του για μεταβολή κατάθεσης σε τραπεζικό του λογαριασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μέλη της επιτροπής δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις των εγκαλουμένων. Για τον Γιάννο Παπαντωνίου η παραπομπή ήταν ομόφωνη, ενώ υπέρ της παραπομπής του Πέτρου Δούκα ψήφισαν επτά μέλη και τέσσερα κατά.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαντωνίου δεν είχε αναφέρει στη δήλωση «πόθεν έσχες» του την ύπαρξη λογαριασμού ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων της συζύγου του σε τράπεζα του εξωτερικού, ενώ στη δήλωση του Πέτρου Δούκα το 2010 υπήρχε διαφορά ενός εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009.

Όσον αφορά τον πρώην υπουργό Άμυνας, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι διαπιστώθηκε αδήλωτος τραπεζικός λογαριασμός στην HSBC, στον οποίο είναι κατατεθειμένα 2,2 εκατομμύρια δολάρια (1,3 εκατ. αρχικά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα ποσά). Ο λογαριασμός είναι στο όνομα της συζύγου του και αποκαλύφθηκε με τη δημοσίευση της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ». Αρχικά, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λογαριασμός και έκανε λόγο για συκοφαντίες. Στην πορεία, όμως, ανασκεύασε τη θέση του και με υπόμνημα στην Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής παραδέχθηκε πως ο λογαριασμός υπάρχει, αλλά ότι αγνοούσε την ύπαρξή του, καθώς δεν τον είχε ενημερώσει η σύζυγός του. Επιπλέον, υποστήριξε ότι αποτελούσε «προσωπικό» λογαριασμό της συζύγου του. Τελικά, αργότερα, ο κ. Παπαντωνίου ανασκεύασε για τρίτη φορά τους ισχυρισμούς του, ομολογώντας ότι γνωρίζει τον λογαριασμό και πως εκεί βρίσκονται χρήματα τόσο της συζύγου του όσο και δικά του.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Δεκεμβρίου του 2012, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούσαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας του, είχαν ζητήσει από το ΣΔΟΕ το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, και μελών της οικογένειάς του. Οι έρευνες αφορούν στην προμήθεια των αρμάτων Λέοπαρντ, στη δεύτερη σύμβαση για τα υποβρύχια και στην προμήθεια των ελικοπτέρων τύπου Απάτσι.

Αναφορικά με τον κ. Δούκα, σημειώνεται ότι ελεγχόταν, διότι μεταξύ των δηλώσεων 2009 και 2010 «ξέχασε» να δηλώσει 1 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να καταθέσει στην επιτροπή όλα τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα υπάρχουν και πως «εκ παραδρομής» δεν δηλώθηκαν. Παρά ταύτα, μέλη της επιτροπής αναφέρουν πως «αν και δικαιολόγησε τα χρήματα που έλειπαν, υποχρεούμαστε να τον παραπέμψουμε, καθώς δεν τα είχε δηλώσει».


Προηγήθηκε ο Βουλγαράκης
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για αναληθές «πόθεν έσχες», προς περαιτέρω διερεύνηση, ο Γιώργος Βουλγαράκης, καθώς οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην υπουργός στην επιτροπή δεν έπεισαν.

Η παραπομπή αφορά στην αποκάλυψη ότι το όνομα της συζύγου του, Κατερίνας Πελέκη, περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ». Ο πρώην υπουργός δεν ανέφερε στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC.

Αναλυτικά η δήλωση του Πέτρου Δούκα:

«1. Δεν ελέγχομαι για παράνομο πλουτισμό! Η παραπομπή στη Δικαστική κρίση δεν σημαίνει ότι οι διάφορες υποθέσεις είναι όμοιες, αλλά ότι έχουν κοινό κριτή τη Δικαιοσύνη. Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αποδέχθηκε πλήρως πως δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια παράνομου πλουτισμού μου, ή ύποπτης προέλευσης χρημάτων!

2. Ο έλεγχος αφορούσε τη μείωση του καταθετικού μου λογαριασμού και όχι αύξηση των περιουσιακών μου στοιχείων! Όπως ήδη έχω εξηγήσει αναλυτικά, η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα του ότι μέρος του καταθετικού μου λογαριασμού τοποθετήθηκε σε επενδυτικό και μέρος σε χρηματιστηριακό λογαριασμό. Όλα τα σχετικά παραστατικά είχαν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, πριν καν η Επιτροπή παραπέμψει το θέμα στη Δικαιοσύνη!

3. Η Επιτροπή, αλλά και ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών της Επιτροπής, επίσημα διαπίστωσαν ότι οι όλες οι Δηλώσεις μου είναι ορθές, και πως τα Πόθεν Έσχες μου των ετών 2009, 2010 και 2011 βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία.

4. Η Επιτροπή ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να κρίνει εάν και τι κυρώσεις επισύρει η μη έγκαιρη υποβολή των επίσημων αναλυτικών στοιχείων του χαρτοφυλακίου μου (2 χρόνια αφότου ήδη είχα πάψει να είμαι βουλευτής), τα οποία όμως όλα είχαν ήδη δηλωθεί στις δηλώσεις των προηγουμένων χρόνων!

5. Η Δικαιοσύνη ορθά πράττει και ερευνά το θέμα. Περιμένω με εμπιστοσύνη τη κρίση της.

Να υπενθυμίσω, πως εξαιρώντας την εξαετή μου θητεία ως βουλευτής και Υφυπουργός, εργάστηκα και εξακολουθώ να εργάζομαι γιά περισσότερα από 28 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σε ηλικία δε 32 ετών είχα ήδη προαχθεί στο βαθμό του Αντιπροέδρου στη Citibank στη Νέα Υόρκη».

Να σημειωθεί πως και οι τρεις πρώην υπουργοί θα κληθούν σε απολογία από τον εφέτη- ειδικό ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν για την πράξη που τους αποδίδεται και να δώσουν εξηγήσεις για τα περιουσιακά τους στοιχεία.
ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo