Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το «κραχ» παγώνει τους μισθούς

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Με ψυχραιμία, παρά τις δύσκολες μέρες που περνούν, αντιμετώπισαν οι Κύπριοι το άνοιγμα των τραπεζών για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες.

Από νωρίς χθες χιλιάδες Κύπριοι συνέρρευσαν στις τράπεζες και περίμεναν υπομονετικά μέχρι να εξυπηρετηθούν
Από νωρίς χθες χιλιάδες Κύπριοι συνέρρευσαν στις τράπεζες και περίμεναν υπομονετικά μέχρι να εξυπηρετηθούν
Χωρίς ακρότητες, παρά τις ανησυχίες για το αντίθετο, οι πολίτες της Κύπρου πήγαν χθες το μεσημέρι στις τράπεζες για να κάνουν αναλήψεις και να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που ήταν σε εκκρεμότητα το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα στην οικονομία του νησιού συνεχίζονται. Οι πληρωμές των μισθών θα καθυστερήσουν ή θα γίνουν τμηματικά, ενώ οι πληρωμές με επιταγές γίνονται με το σταγονόμετρο και μετά από έγκριση της αρμόδιας επιτροπής. Χιλιάδες είναι οι πολίτες που αγωνιούν για τη δουλειά τους εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που έχουν οι επιχειρήσεις από το κούρεμα των καταθέσεων.
Από νωρίς χθες το πρωί χιλιάδες συνέρευσαν στις τράπεζες και περίμεναν υπομονετικά μέχρι να εξυπηρετηθούν.
Διακριτική η παρουσία της αστυνομίας έξω από τις τράπεζες.
Διακριτική η παρουσία της αστυνομίας έξω από τις τράπεζες.
Οι τράπεζες άνοιξαν κάτω από διακριτικά αλλά ισχυρά μέτρα ασφαλείας καθώς δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής έτοιμες να επέμβουν στην περίπτωση που η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο, πράγμα που ωστόσο, δεν συνέβη. Σε δήλωση του, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους πολίτες για τη «συνετή στάση» που τήρησαν και επισήμανε ότι στηρίζεται στην ωριμότητα του κυπριακού λαού.
Η καρτερικότητα που επιδεικνύουν οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου δεν φτάνει πάντως από μόνη της για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες.
Το σημαντικότερο είναι ίσως η μισθοδοσία των εργαζομένων που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν είναι δυνατό να καταβληθεί στην ώρα της.
Κάποιοι από όσους έβγαλαν χρήματα φρόντισαν να το δείξουν
Κάποιοι από όσους έβγαλαν χρήματα φρόντισαν να το δείξουν
Από έλεγχο
Ο διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεωνίδας Πασχαλίδης επισημαίνει ότι «για τις πληρωμές που δεν γίνονται με πάγια εντολή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία του ελέγχου από την επιτροπή η οποία θα διαπιστώσει ότι η διαδικασία είναι σωστή και θα δώσει την έγκριση. Με δεδομένη τη δέσμευση ότι ο έλεγχος θα γίνεται αυθημερόν, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου, Νίκος Μωυσέως. εκτιμά πως θα προκύψουν κάποια προβλήματα στη μισθοδοσία και επισημαίνει ότι επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. «Κάποιοι επιχειρηματίες ζητούν παράταση για τις πληρωμές επειδή το κούρεμα έχει επηρεάσει τη ρευστότητά τους. Κάποιοι άλλοι έρχονται σε διάλογο με τους εργαζομένους ώστε να τους δώσουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού και το υπόλοιπο τον άλλο μήνα. Οσοι πληρώνουν με επιταγές θα έχουν πρόβλημα, αφού αυτές δεν εξαργυρώνονται».
Τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην καταβολή των μισθών επιβεβαιώνει και ο επιχειρηματίας Γιάγκος Γιαγκουλής, ο οποίος έχει εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη της Λευκωσίας. «Αναγκαστικά θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές. Δώσαμε ένα μικρό ποσό έναντι στους οκτώ υπαλλήλους που απασχολούμε και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις τράπεζες. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα δώσουμε τουλάχιστον μέχρι τις 10 του μήνα» λέει.
Διάχυτη είναι και η ανησυχία για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να χαθούν αφενός λόγω της οικονομικής καταστροφής που θα υποστούν πολλές επιχειρήσεις από το κούρεμα των καταθέσεων και αφετέρου από την παύση εργασιών που αναμένεται να κηρύξουν πολλές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Ολο το κεφάλαιο»
«Υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχασαν σχεδόν ολόκληρο το κεφάλαιό τους. Αυτές πώς θα συνεχίσουν» αναρωτιέται ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ενώ ο κ. Μωυσέως συμπληρώνει: «Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας σχεδόν σε όλους τους κλάδους, με εξαίρεση ίσως τα ξενοδοχεία η πορεία των οποίων φαίνεται ανοδική».
Βρόχος οι επιταγές χωρίς αντίκρισμα
Με επιταγές που δεν μπορούν προς το παρόν να εξαργυρώσουν, ελάχιστο ρευστό και περιορισμούς στις συναλλαγές καλούνται να πορευτούν εκατοντάδες επιχειρηματίες στην Κύπρο.
Οπως παραδέχονται πολλοί φορείς, η ρευστότητα της πληγωμένης κυπριακής οικονομίας δεν μπορεί να αποκατασταθεί με 300 ευρώ όριο αναλήψεων ημερησίως, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός καταθετών χάνει πολλά χρήματα από το «κούρεμα» σε Λαϊκή και Κύπρου.
Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση (απαγορεύουν και την εξαργύρωση επιταγών) θα ισχύσουν μόνο για επτά ημέρες. Γι' αυτό και οι επιταγές «αποσύρονται» προς όφελος του ζεστού χρήματος.
«Η αγορά της Κύπρου λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό με επιταγές. Δεν μπορεί να λειτουργήσει τώρα με μετρητά χωρίς προβλήματα», εξηγεί ο Στέφανος Κουρσάρης, γ.γ. της ΠΟΒΕΚ (βιοτέχνες, καταστηματάρχες).
Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και ο Σύνδεσμος Περιπτερούχων Λευκωσίας απηύθυνε έκκληση στις προμηθευτικές εταιρείες να μην προχωρήσουν άμεσα σε εξαργύρωση επιταγών λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα περίπτερα.
Ζήτημα όμως προέκυψε χθες -πρώτη ημέρα λειτουργίας των τραπεζών- και με την κατάθεση επιταγών σε λογαριασμούς. «Πήγα να καταθέσω επιταγές σε λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου και δεν δέχτηκαν από άλλες τράπεζες, μόνο της Κύπρου και της Λαϊκής», λέει ο εργοστασιάρχης Γιάγκος Γιαγκουλής. Οι αυστηροί περιορισμοί που ισχύουν, άλλωστε, από σήμερα στις κινήσεις κεφαλαίων δημιουργούν μια γραφειοκρατία που επιτείνει την ασφυξία στο εμπόριο.
«Μια οικονομία που λειτουργεί με περιορισμούς είναι μια οικονομία στραγγαλισμένη», σημειώνει ο γ.γ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάριος Τσιακκής. Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθυντής Τελωνείων, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, υποστηρίζει πως οι εκτελωνισμοί διεξάγονται ομαλά και μόνο χθες το πρωί δημιουργήθηκε πρόβλημα λόγω των νέων μέτρων του έκτακτου διατάγματος, κάτι που αναμένεται να εξομαλυνθεί από σήμερα.
Μετάγγιση καταθέσεων στην Ελλάδα
Κατά 1 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο στις κυπριακές τράπεζες. Η μείωση, που έφερε το σύνολο των καταθέσεων στα 67,5 δισ. ευρώ, οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν σε καταθέσεις που μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις Κυπρίων μειώθηκαν 200 εκατ. ευρώ , των υπηκόων εκτός ΕΕ αυξήθηκαν περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις Ελλαδιτών μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σχεδόν.
Γ. Φώσκολος, Στ. Βογιατζάκης
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo