Στην διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αναγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος για το ζήτημα της συμμετοχής ή μη της νησιωτικής χώρας στην ένωση προχώρησε την Τετάρτη η νέα κυβέρνηση της Ισλανδίας.
Η χώρα είχε υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2009, ένα χρόνο αφού είχε υποστεί τα αποτελέσματα μιας από τις χειρότερες χρηματιστικές κρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι σχετικές συνομιλίες είχαν αρχίσει προ τριετίας, ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχαν σημαντικά ζητήματα προς διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Ισλανδοί τοποθετούνται σήμερα κατά της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.
Τα δύο κόμματα τα οποία επικράτησαν της Κεντροαριστεράς στις τελευταίες εκλογές, το κεντρώο Προοδευτικό Κόμμα και το δεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας, ανακοίνωσαν την Τετάρτη την συμφωνία τους στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Μέρος της συμφωνίας των δύο κομμάτων αποτελεί και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.
Λόγω της μη συμμετοχής στην Ευρωζώνη, η Ισλανδία κατάφερε να διατηρήσει ψηλά τις εξαγωγές της με σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της.
Τα αλιευτικά προϊόντα και γενικότερα τα σχετιζόμενο με το ψάρι αγαθά αποτελούν το 70% των ισλανδικών εξαγωγών και τα δικαιώματα στην αλιεία παραμένουν το πλέον ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις Ισλανδίας – ΕΕ.
Πολλοί Ισλανδοί φοβούνται ότι οι Βρυξέλλες θα αξιώσουν άρση του μονοπωλίου του ψαρέματος στα ισλανδικά νερά από ισλανδικά αλιευτικά σκάφη και τη δυνατότητα εισόδου και για αλιευτικά ξένων κρατών.
Πληροφορίες από Ναυτεμπορική
0 σχόλια: