Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Economist: Οι «υπνοβάτες» της ευρωζώνης και η πρόοδος της Ελλάδας

Economist: Οι «υπνοβάτες» της ευρωζώνης και η πρόοδος της Ελλάδας

«Η Ελλάδα έχει αποδώσει καλύτερα από όσο αναμενόταν, αλλά έχει ακόμα πολλά να κάνει» αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Economist. Σημειώνεται ότι ένας χρόνος κάνει μεγάλη διαφορά, καθώς πέρυσι η χώρα φαινόταν να οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ, με την εμπιστοσύνη των πιστωτών να εξαντλείται από την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές έριδες και τις βίαιες διαδηλώσεις.

Τώρα, όπως αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, η Ελλάδα είναι ακόμα σε ύφεση αλλά η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία. Αναφέρεται ότι η απειλή του Grexit έχει υποχωρήσει, ότι τα hedge fund αρπάζουν κρατικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, ότι τα χρήματα της διάσωσης καταφθάνουν καθώς επιτυγχάνονται μεταρρυθμιστικοί στόχοι και ότι αναμένεται μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, μικρή ανάπτυξη το 2014 και ανάπτυξη πάνω από 2% το 2015.

Το περιοδικό σημειώνει επιπλέον ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σε εξέλιξη μετά από πολλές «άκυρες εκκινήσεις», ενώ ο πρωθυπουργός Σαμαράς ακούστηκε αισιόδοξος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο ότι έρχονται κινεζικές επενδύσεις, αν και ορισμένοι επικρίνουν την έλλειψη ενδιαφέροντος από την ΕΕ. Πάντως οικονομικός σύμβουλος σχολιάζει ότι η Ελλάδα μετά τη μερική πτώχευση του περασμένου έτους έχει γίνει πολύ ριψοκίνδυνη επιλογή για τις δυτικές εταιρείες.

Ο Economist σχολιάζει επίσης ότι ο κ. Σαμαράς έχει καταφέρει να κρατήσει τον «αμήχανο» κυβερνητικό συνασπισμό υπό έλεγχο, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να επιρρίπτουν στην ΕΕ και το ΔΝΤ την ευθύνη των περικοπών στην υγεία και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την απώλεια θέσεων εργασίας για δημοσίους υπαλλήλους.

Παρόλα αυτά, συμπληρώνει το άρθρο, η κρίση έχει αφήσει μια τρομακτική παρακαταθήκη. Πεντέμισι χρόνια ύφεσης έχουν αφανίσει το 25% της εθνικής παραγωγής και περισσότερες από ένα εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Γίνεται αναφορά σε κατάρρευση δεκάδων χιλιάδων λιανοπωλητών και μικρών κατασκευαστών, στην υψηλή ανεργία, στη μετανάστευση των νέων που αυξάνεται, στη διάδοση της φτώχειας, ιδίως στις αστικές περιοχές και στο διπλασιασμό των αυτοκτονιών μέσα σε τρία χρόνια.

Σε τρίτο άρθρο του ο Economist καλεί τους «υπνοβάτες» ηγέτες της ευρωζώνης να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να αντιμετωπίσουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα της νομισματικής ένωσης. Γίνεται λόγος για αρνητική ανάπτυξη ακόμα και σε χώρες του πυρήνα, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, για ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, για υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες και για ανάγκη διάρρηξης των δεσμών τραπεζών-κυβερνήσεων.

Η αναβλητικότητα που παρατηρείται αποδίδεται από το περιοδικό εν μέρει στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Διατυπώνεται τέλος η προειδοποίηση ότι αν οι ηγέτες δεν ξυπνήσουν υπάρχει ο κίνδυνος λαϊκής απόρριψης της ευρωζώνης.



πηγή http://tvxs.gr/

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo