Έρχεται ο θεσμός της «μικροεργασίας» με 350 ευρώ και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα
Σωρεία πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές, με όπλο την έγκριση της δόσης των 8.1 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση, ακόμα σε πιο χαμηλά επίπεδα, του κατώτατου μισθού, προκαλώντας νευρική κρίση στην κυβέρνηση.
Παράλληλα οι τροϊκανοί εμφανίζονται ανένδοτοι στο θέμα των φόρων στα ακίνητα, διαμηνύοντας σε όλες τις κατευθύνσεις και τους τόνους ''ότι το μέγεθος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό''. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν καίγονται ιδιαίτερα για τη θεσμοθέτηση ενός νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος παραπέμπεται για μετά το φθινόπωρο, αφού θεωρούν ότι το χαράτσι για τα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αποτελεί τον πιο επιτυχημένο φόρο, με άμεση απόδοση.
Παρά μάλιστα την φοροκαταιγίδα που πλήττει τους Έλληνες μέσα στο 2013, απαιτούν το χαράτσι να καταβληθεί σε 4 αντί για 5 δόσεις.
Ισχυρούς τριγμούς θα προκαλέσει η απαίτησή τους για ουσιαστική μείωση του ορίου του κατώτατου μισθού, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βρούτσης πριν από δύο μέρες.
Ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη συζητήσει το θέμα με την τρόικα και έχει επιλεγεί μία μεθόδευση που θα παραπέμπει σε ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, το λεγόμενο mini jobs. Δηλαδή τυπικά θα παραμένει το κατώτατο όριο μισθών στα 585 ευρώ, αλλά αφού θα υπάρχει αυτή η νέα μορφή ελαστικής εργασίας είναι βέβαιο ότι καταργείται στην πράξη.
Αυτό που έχει σημασία να αναφέρει κανείς είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, που λειτουργούν ως υποβολείς της τρόικα.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, τα συμφέροντα αυτά ζήτησαν από τους τροϊκανούς να θέσουν θέμα κατάργησης του κατώτατου μισθού και μεγαλύτερης ελαστικοποίησης των μορφών εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι πηγές του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών έχουν περάσει μήνυμα, εντέχνως και ατύπως, σε Γερμανούς επιχειρηματίες να μην βιαστούν να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα, αφού στο άμεσο μέλλον οι συνθήκες για αυτούς θα είναι ακόμα περισσότερο ευνοϊκές.
0 σχόλια: