Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Θρίλερ με το άνοιγμα των πλειστηριασμών

Τι ζητεί η τρόικα, τι θέλει η κυβέρνηση και πώς αντιδρούν οι βουλευτές - Για κοινωνική έκρηξη κάνουν λόγο οι καταναλωτικές οργανώσεις
Θρίλερ με το άνοιγμα των πλειστηριασμών
Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις


Σε αναμονή της κατάληξης που θα έχει το πολιτικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών. Η τρόικα θεωρεί τροχοπέδη για την ομαλοποίηση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία ισχύει βάσει της νομοθεσίας ως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών τον Σεπτέμβριο αναμένεται πίεση προς την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση ανάκλησης του προστατευτικού καθεστώτος.

Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη προαναγγείλει διά του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μερική άρση των απαγορεύσεων που ισχύουν, με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να προστατευτούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Με τον τρόπο αυτό, μερικές χιλιάδες ακίνητα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας θα βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες. Αμεση ήταν η αντίδραση βουλευτών και από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίοι όχι μόνον τάχθηκαν ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση, αλλά έκαναν λόγο και για κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη χρονική επέκταση του μέτρου της προστασίας των δανειοληπτών και για το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά των πλειστηριασμών αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες του τμήματος ανάλυσης της GLP Values, και έχοντας αναλύσει δειγματοληπτικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που συνδέονται με δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και τις τρέχουσες αξίες του 2013 σε σχέση με το 2008, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η πρόσθετη μείωση της αξίας των οικιστικών ακινήτων λόγω εφαρμογής των πλειστηριασμών θα κυμανθεί από 12% ως 21%.

Πάντως, η εταιρεία σημειώνει ότι οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες των προβλέψεων, λόγω της αλλαγής της φυσιογνωμίας του τραπεζικού συστήματος μετά τις τελευταίες συγχωνεύσεις.

Ειδικότερα, πριν από δύο με τρία χρόνια, όταν υπήρχαν πάνω από δώδεκα τράπεζες, δεν μπορούσε να υπάρχει κοινή πολιτική εφαρμογής των πλειστηριασμών. Σήμερα όμως, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα υπάρξει πιο ενιαία και ισορροπημένη εφαρμογή του μέτρου, αφού οι τράπεζες μέσω των οικονομοτεχνικών μελετών μπορούν να μετρήσουν ακριβέστερα τον αντίκτυπο από την έναρξη εφαρμογής των πλειστηριασμών.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τρόικα θα επιδιώξει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης των προβληματικών δανείων, με στόχο την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία, η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επισφάλειες και ζητούν την ανάληψη επιθετικών δράσεων προς την κατεύθυνση οριστικής τακτοποίησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Κεντρικός στόχος αποτελεί ο σχεδιασμός ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει από τη μία πλευρά την εφαρμογή αποτελεσματικών ρυθμίσεων σε χορηγήσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και να καταβάλλουν τις δόσεις τους και από την άλλη θα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα αθέτησης των υποχρεώσεων από όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά επιλέγουν να μην είναι συνεπείς.

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μαζί με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ασκήσεων της BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα πρέπει το ερχόμενο φθινόπωρο να παραδοθεί στις Αρχές και μία έκθεση για τις πολιτικές που ακολουθεί κάθε πιστωτικό ίδρυμα στον τομέα της διαχείρισης των επισφαλειών. Τα ευρήματα αυτά θα αξιολογηθούν από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες ώστε ως το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου να έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες προτάσεις «αναβάθμισης» των πρακτικών που εφαρμόζονται.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 5 Αυγούστου 2013

Αντιδρούν οι καταναλωτικές οργανώσεις - Καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις σχετικές ρυθμίσεις

Για κοινωνική έκρηξη που μπορεί να προκληθεί από την αναμενόμενη άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στις αρχές του 2014, προειδοποιούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις σχετικές ρυθμίσεις όταν κατατεθούν στη Βουλή.

Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος-ΙΝΚΑ, με επιστολή της προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της «σε κάθε συζήτηση ή σχεδιασμό από την κυβέρνηση για έναρξη πλειστηριασμών από 01/01/2014 κατά της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών».

Το ΙΝΚΑ καλεί τα μέλη της Επιτροπής και τους υπόλοιπους βουλευτές, να καταψηφίσουν κάθε πρόταση η διάταξη νόμου που θα επιτρέπει την έναρξη πλειστηριασμών κατά της πρώτης κατοικίας, η οποία συχνά, όπως λέει, είναι και η μοναδική κατοικία των οφειλετών.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης που σχεδιάζει μια τέτοια ρύθμιση δεν έχει υπολογίσει τις κοινωνικές συνέπειες της έναρξης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την κοινωνική έκρηξη που μπορεί να προκληθεί από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Τέλος, το ΙΝΚΑ ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει σε μελέτη ώστε να υπολογιστεί ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι θα μείνουν άστεγοι και σε γενικότερη μελέτη των συνεπειών των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για την κοινωνική συνοχή και γαλήνη.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άκαιρο και κοινωνικά επιζήμιο

«Άκαιρο και κοινωνικά επιζήμιο το άνοιγμα των πλειστηριασμών» ακινήτων, εκτιμά από την πλευρά της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής.
Σύμφωνα με την Ένωση, ενδεχόμενη άρση των πλειστηριασμών των ακινήτων συνιστά δοκιμασία των αντοχών της κοινωνίας και αναμένεται να διαταράξει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε συζήτηση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2014 για τους παρακάτω λόγους:
- Δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι για τη λήψη του μέτρου της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Η ελληνική κοινωνία διανύει τον 5ο συνεχή χρόνο ύφεσης, τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν καταβαραθρωθεί, ενώ οι εκτιμήσεις για τον επόμενο χρόνο παρουσιάζονται περισσότερο αρνητικές παρά αισιόδοξες.
- Το επιχείρημα ότι η αναστολή των πλειστηριασμών ευθύνεται για το πάγωμα της αγοράς ακινήτων είναι εξαιρετικά αδύναμο, καθώς είναι πανθομολογούμενο ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας και την παύση δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ εκτιμά ότι η άρση της αναστολής πλειστηριασμών θα είχε αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ίδια την αγορά ακινήτων, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση των ακινήτων αλλά και στις τράπεζες, οι οποίες θα βρεθούν να κατέχουν πληθώρα ακινήτων, με επιπρόσθετα έξοδα διαχείρισής τους, αδυναμία πώλησής τους, αλλά και καμία δυνατότητα είσπραξης του υπόλοιπου ποσού του δανείου, αφού η αρχική δανειοδότηση θα υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα από τον πλειστηριασμό.
Επιπλέον, το μέτρο θα είχε αρνητικές συνέπειες στους ίδιους τους δανειολήπτες, οι οποίοι όχι μόνο θα χάσουν την κατοικία τους, αλλά θα εξακολουθούν να χρωστούν στις τράπεζες μεγάλα ποσά, δεδομένου ότι το τίμημα των πλειστηριασμών θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ποσό του αρχικού δανείου.
- Τα ισχύοντα νομικά πλαίσια δεν παρέχουν επαρκές δίχτυ προστασίας στους Έλληνες δανειολήπτες. Το πρόγραμμα διευκόλυνσης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια δεν αφορά παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών, ενώ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφενός δεν καλύπτει την πλειοψηφία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, αφετέρου εμφανίζει δυσκολίες στην εφαρμογή του, κυρίως εξαιτίας των πολύ μακρινών δικασίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρία έτη μετά την ισχύ του, έχουν κατατεθεί στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας πάνω από 64.000 αιτήσεις, έχουν συζητηθεί 21.500, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για λιγότερες από τις μισές, ενώ το ποσοστό απόρριψης, για τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους, αγγίζει το 50%.
Συνεκτιμώντας τις απόψεις και τις συνέπειες του ανοίγματος των πλειστηριασμών, η ΕΚΠΟΙΖΩ πιστεύει ότι οι αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες των όποιων προσδοκώμενων θετικών.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την κυβέρνηση:
- Να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών τουλάχιστον για τρία ακόμα έτη.
- Να αναπτύξει Δίκτυο Υπερχρέωσης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα διαχειρίζεται το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων κεντρικά, προβλέποντας κατά περίπτωση διαγραφές χρεών και μείωση των επιτοκίων και θα παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές στα ελληνικά νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.
Υπενθυμίζει ότι έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί:
- Από το 2008 όλων των ακινήτων, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα.
- Από το 2010 , της κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική της αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo