Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Όπου φτωχός κι η μοίρα του..

Όπου φτωχός κι η μοίρα του..

Όπου φτωχός κι η μοίρα του..

Τη δεκαετία του 40 ο Cyril Burt είχε κυκλοφορήσει ένα επιδραστικό βιβλίο που υποστήριζε το εξής: Οτι οι άνθρωποι ειναι πλούσιοι ως αποτέλεσμα της εξυπνάδας τους. Για πολλές δεκαετίες η άποψη αυτή ήταν δημοφιλής και γενικά την υποστήριζαν ψυχολόγοι όπως ο Eysenck (αν είσαι χαζός, σε ό,τι σχολείο κ αν πας δε θα καταφέρεις τίποτα) ή ο Arthur Jensen που ελεγε πως η εξυπνάδα ειναι θεμα γενετικής κι οτι οι λευκοί είναι πιο έξυπνοι απο τους μαύρους.

Οι Έλληνες φιλελέδες εχουν μείνει ακόμα σαυτές τις απόψεις (ούτε καν στις πιο εκλεπτυσμενες εκδοχές τους που αναπτυχθηκαν τις επόμενες δεκαετίες) και καθε φορα που καποιος φτωχός πεθαίνει το ρίχνουν στην αμορφωσιά και ανευθυνότητα των επιλογών του που είναι επιλογές ενός χαζού. Για τους θανάτους απο αναθυμιάσεις πέρυσι έφταιγαν οι δυο φοιτητές που δεν ήξεραν για το μονοξείδιο του άνθρακα, φέτος έφταιγε η μανα κι όχι οι κοινωνικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα που λένε αυτά για τους φτωχούς, κλαίνε τον κάθε επώνυμο πλούσιο που πεθαίνει απο overdose, τρέχοντας με 300χλμ με την Πόρσε ή κόβοντας τις φλέβες του επειδή τον κεράτωσε η γκόμενα. Για τους φιλελέδες και τη μάζα που χειραγωγείται απο τους ιδεολογικούς μηχανισμούς, αυτοί όλοι δεν είναι χαζοί, είναι απλά άτυχοι.


Κώστας Λιανίδης


0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo