Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ


libra-zodiac-symbol-daniel-eskridge
Μηνιαία εργαστήρια Δραματοθεραπείας : Οι Άθλοι του Ηρακλή
Η δραματοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί παιχνίδια ρόλων και επινόησης, αυτοσχεδιασμούς, σωματικά γλυπτά, μύθους, ιστορίες, κατασκευή αντικειμένων μαριονέτας ή μάσκας. Μέσα από τα σύμβολα και τον παιγνιώδη χαρακτήρα της επικεντρώνεται στα υγιή και δυνατά σημεία του κάθε ατόμου και το βοηθά, να αποκτήσει αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, να αποδεχτεί τον εαυτό του και να μετουσιώσει αρνητικές πλευρές του με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο.
Στόχος του κύκλου εργαστηρίων –Οι Άθλοι του Ηρακλή- είναι η εξερεύνηση του μύθου μέσα από δραματοθεραπευτικές τεχνικές ,με απώτερο σκοπό την αυτογνωσία , την προσωπική ανάπτυξη αλλά και την γνωριμία με την μέθοδο της Δραματοθεραπείας.
Ο Ηρακλής κυριαρχεί στην ελληνική μυθολογία περισσότερο από κάθε άλλον ήρωα του αρχαίου κόσμου. Εμφανίζεται ως άνθρωπος έχοντας παράλληλα θεϊκές δυνατότητες και χαρίσματα ενώ μέσα από τους Άθλους του οδηγείται στον εξαγνισμό από τις ανθρώπινες αμαρτίες του (φόνος της γυναίκας και των παιδιών του) και τελικά στη Θέωση (αναγνωρίζεται τελικά ως γιος της Ήρας). Έτσι στον συγκεκριμένο κύκλο εργαστηρίων οι άθλοι του θα χρησιμεύσουν ως μεταφορά για το ταξίδι κάθε ατόμου προς την αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση.
Κυριακή 5 Οκτωβρίου :Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΙΟΥ ΚΑΠΡΟΥ
Ο 4ος άθλος του ήρωα ήταν σύλληψη του Ερυμάνθιου Κάπρου, ενός τεράστιου και επιθετικού αγριογούρουνου που έσπερνε τον τρόμο και κατάστρεφε τα σπαρτά των χωρικών στην περιοχή του Ερύμανθου της Αρκαδίας, ενώ με τους χαυλιόδοντές του ξέσκιζε όποιο ζώο έβρισκε μπροστά του. Στο εργαστήρι θα διερευνήσουμε ποια προσωπικά εσωτερικά κομμάτια αντιπροσωπεύει για κάθε έναν ο κάπρος αλλά και τα άλλα πρόσωπα που εμφανίζονται στον άθλο πώς σχετίζεται με αυτά τα κομμάτια και αν είναι χρησιμότερο να τα «σκοτώσει» ή να τα «συλλάβει».
Ώρα: 6:30-8.30
Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήριο: 15€
Η συμμετοχή σε κάθε εργαστήριο δεν αποτελεί δέσμευση για όλη την σειρά.
Το εργαστήριο είναι βιωματικό. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία. Για την καλύτερη διεξαγωγή του όμως, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.
Συντονίστρια: 
Φωτεινή Καπή (Δραματοθεραπεύτρια-Ψυχοπαιδαγωγός-Ηθοποιός)

Λίγα λόγια για την αξία των μύθων:
Ο άνθρωπος, το μόνο ζώο που απόρησε μπροστά στο θάνατο και την γέννηση, δημιούργησε τους μύθους στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κατανοήσει τον κόσμο και να αποδώσει νόημα και αξία στη ζωή του. Ο Φρόυντ πίστευε πως η μυθολογική σύλληψη του κόσμου που έχει ενσωματωθεί στις μεγάλες σύγχρονες θρησκείες, δεν είναι άλλο από μια προβολή του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου σε μια υπερβατική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Campell οι μύθοι διαπραγματεύονται πάντοτε την πορεία του ατόμου από την εξάρτηση προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα αλλά και την έξοδο του από τη ζωή, επίσης τη σχέση του με την κοινωνία, τη φύση και το Σύμπαν. Για εκείνον μύθος είναι για πνευματική καθοδήγηση. Είναι το μονοπάτι που οδηγεί πίσω στον εαυτό.
Ο μύθος στη δραματοθεραπεία μπορεί να αξιοποιηθεί από το άτομο ώστε να επεξεργαστεί μέσα από την ασφάλεια της μεταφοράς την προσωπική του ιστορία, να βιώσει γνώριμους για εκείνον ρόλους ή να δοκιμάσει νέους και να οδηγηθεί στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση καταστάσεων με έναν μη ορθολογικό τρόπο.
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo