Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Κομπίνα 28 Εκατ. Ευρώ Στα ΕΛΤΑ: Χρηματοδοτούσαν Παράνομα Τους Συνδικαλιστές

Κομπίνα 28 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ: Χρηματοδοτούσαν παράνομα τους συνδικαλιστές
Μία μεγάλη κομπίνα που είχαν στήσει συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ, μέλη της Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), κατάφερε να εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έπειτα από φορολογική έρευνα εντόπισε μεγάλες παρατυπίες στις επιχορηγήσεις & ενισχύσεις της Ομοσπονδίας (εισροές χρημάτων), αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών για έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις κ.ά. δαπάνες, από μέλη της.

Το ποσό μάλιστα φτάνει τα 28.000.000 ευρώ και αφορά την χρονική περίοδο 2007-2010. Ηδη στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ είναι πέντε μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ ο εισαγγελέας ερευνά και πιθανή εμπλοκή μελών της διοίκησης των ΕΛΤΑ.
Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη Ομοσπονδία είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση των επαγγελματικών σωματείων των εργαζομένων του παραπάνω νομικού πρόσωπου, ενώ ως προς τη νομική της μορφή, είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα, από την ενδελεχή επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει και ρυθμίζει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, προέκυψαν μεγάλες παρατυπίες στις επιχορηγήσεις & ενισχύσεις της Ομοσπονδίας από το ως άνω νομικό πρόσωπο (εισροές χρημάτων), αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών, από την Ομοσπονδία προς τα μέλη της, μεταξύ των οποίων σε έξοδα κίνησης, ταξίδια στο εσωτερικό, το εξωτερικό, αποζημιώσεις κ.ά. δαπάνες.
Πιο αναλυτικά, οι παρατυπίες αυτές αφορούν :
    Σε ποσό ύψους (5.642.592,54) ευρώ, το οποίο εισέρρευσε στην συνδικαλιστική οργάνωση, μέσω λογαριασμού του παραπάνω νομικού προσώπου, με τις κρατήσεις/συνδρομές των εργαζόμενων, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Διακοπών, στη λειτουργία του Παραθεριστικού Κέντρου και γενικότερα στις συνδρομές που προβλέπονται από το καταστατικό της για τα μέλη της.
    Σε ποσό ύψους (2.370.472,28) ευρώ, που εισέρρευσε μέσω άλλου λογαριασμού, ο οποίος αφορούσε στις επιχορηγήσεις του παραπάνω νομικού προσώπου προς την Ομοσπονδία, στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έχουν υπογραφεί μεταξύ τους.
    Επίσης, κατά την αντιπαραβολή των στοιχείων του λογιστηρίου του νομικού προσώπου με το Βιβλίο Ταμείου που τηρούσε η συνδικαλιστική οργάνωση, διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές, συνολικού ποσού (2.178.252,15) ευρώ, το οποίο αφορούσε στη λειτουργία των προγραμμάτων «Διακοπών» και «Παραθεριστικού Κέντρου» αντίστοιχα, δεν είχαν καταγραφεί όπως προβλέπεται στο Βιβλίο Ταμείου της.
    Επιπλέον, διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρημάτων από την Ομοσπονδία προς τα μέλη της, οι οποίες αφορούσαν κυρίως σε έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες.
Πιο αναλυτικά :
Κατά την επεξεργασία εντολών πληρωμής, που είχαν εκδοθεί με αιτιολογία Έξοδα κίνησης - Λειτουργικών Επιτροπών, Έξοδα κίνησης Δ.Σ. κ.λπ., που αφορούσαν αποζημιώσεις μελών της, προέκυψε ότι ορισμένες κατηγορίες εξόδων για αποζημίωση, οι οποίες είχαν καταχωρηθεί με συγκεκριμένες κωδικές ονομασίες και ενδείξεις, δεν προσδιορίζονται στις αντίστοιχες κατηγορίες αποζημίωσης, που προβλέπονται τόσο στο καταστατικό, όσο και στον κανονισμό λογαριασμού αλληλεγγύης του Σωματείου.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα ελέγχου των δαπανών της Ομοσπονδίας, που προέρχονται από την χορήγηση αποζημιώσεων στα μέλη της για ταξίδια, προέκυψε ότι πολλές εντολές πληρωμής, είτε δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό – αποδεικτικό τόσο της πραγματοποίησης, όσο και του συνολικού πραγματικού κόστους των ταξιδιών, είτε συνοδεύονται από μέρος παραστατικών (μεταφορικών μέσων ή ξενοδοχείων).
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, μέλη της φαίνεται να έχουν λάβει παραπάνω αποζημίωση από την προβλεπόμενη για ημερησία δαπάνη, διαμονή και διανυθέντα χιλιόμετρα.
Καταγράφηκαν ακόμα, περιπτώσεις υπέρβασης αποζημίωσης για κάλυψη ημερησίας δαπάνης και για κάλυψη δαπάνης διανυθέντων χιλιομέτρων.
Κανένα παραστατικό πληρωμής για αποζημίωση ταξιδιών
Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά 463 εντολές πληρωμής για αποζημίωση ταξιδιών εντός της Ελλάδας και στο εξωτερικό, ποσού (228.115,59) ευρώ, δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό αποδεικτικό τόσο της πραγματοποίησης όσο και του συνολικού πραγματικού κόστους των ταξιδιών.
Από τα παραστατικά των ταξιδιών που ελέχθησαν, για τις περιπτώσεις που προκύπτουν οι ημερομηνίες τέλεσης αυτών, μέλη της Ομοσπονδίας φαίνεται να έχουν λάβει και παραπάνω αποζημίωση ύψους (23.264) ευρώ, σε σχέση με την προβλεπόμενη, για ημερησία δαπάνη, διαμονή και διανυθέντα χιλιόμετρα.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo