Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Δύο Έλληνες Αυτοκτονούν Κάθε Μέρα Λόγω Της Κρίσης!

ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ- ΚΑΤΑ 40% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ

Τα άτομα με το μεγαλύτερο ρίσκο είναι οι αγχωμένοι, απελπισμένοι και οι καταθλιπτικοί, λέει η ψυχολόγος, Χαρά Νομικού
Η τραγωδία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δεν είναι αυτή που βλέπουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και στις συνόδους κορυφής. Η αληθινή τραγωδία, είναι αυτή που κρύβεται επιμελώς: Ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δύο Έλληνες αυτοκτονούν κάθε μέρα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων τους. Και όμως, αυτοί οι τραγικοί αριθμοί, αυτές οι τραγικές ιστορίες, περνούν στα ψιλά…
Τα στοιχεία προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 40% περίπου. Τα νούμερα μαρτυρούν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική πονεμένη και απεγνωσμένη πλέον κοινωνία. Το 21,2% των «θυμάτων» της οικονομικής λαίλαπας, σκέφτεται την αυτοκτονία.
Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά σε ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως, με τους κυβερνώντες και τους ιθύνοντες να μην ευαισθητοποιούνται καθόλου, έχοντας τα μάτια τους… ανοιχτά, μόνο για νέα μέτρα για την οικονομία της χώρας και όχι για την κοινωνία, που ξεκληρίζεται και καταστρέφεται καθημερινά. 
Πολλά περιστατικά, λίγα τα… γνωστά
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το τι περνά καθημερινά ο Έλληνας πολίτης ανήμπορος να βοηθηθεί, με τα χρέη να έχουν μετατραπεί σε… θηλιά στο λαιμό του. Από την άλλη μεριά η αλήθεια είναι ότι λόγω του ότι δεν θέλουν (κάποιοι) να ανησυχήσει ο λαός και να μην ξεσηκωθεί δεν βγαίνουν στην… φόρα όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι το 40% που αναφέρει ο κ. Λοβέρδος πρακτικά μπορεί να είναι μεγαλύτερο ποσοστό.
Ποσοστό το οποίο δείχνει την απελπιστική κατάσταση στην οποία οι Έλληνες πολίτες έχουν περιέλθει, βλέποντας τις οικογένειές τους, τις επιχειρήσεις τους, τους συνανθρώπους τους και κάθε τι γύρω τους, να καταστρέφεται, να γκρεμίζεται, να εξαθλιώνεται και… πάει λέγοντας.
Όσο πικρή κι αν είναι, αυτή είναι η αλήθεια. Υπό την οικονομική κυρίως πίεση εκατοντάδες Έλληνες δεν αντέχουν με αποτέλεσμα άλλοι να σκέφτονται και άλλοι (οι οποίοι δεν είναι και λίγοι) να μετατρέπουν την σκέψη τους στη πράξη. Αυτό με διάφορους τρόπους. Είτε δραματικούς και προκαλώντας την κοινή γνώμη αυτοπυρπολώντας το κορμί τους μπροστά σε τράπεζες και εφορίες, είτε περνώντας μια θηλιά στον λαιμό τους και, αφήνοντας ένα σημείωμα στις οικογένειές τους, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε αυτή την πράξη, οι οποίοι συνήθως είναι οικονομικοί. Πενηντάχρονος επιχειρηματίας στη Νίκαια κρεμιέται από το παράθυρο του σπιτιού του και με σημείωμα λέει ότι δεν αντέχει άλλο τα οικονομικά προβλήματα. Στην Κρήτη, 47χρονος αγρότης αυτοπυροβολείται με την καραμπίνα του λόγω χρεών και ο κατάλογος… συνεχίζεται. Μόνο στο Ηράκλειο μέσα σε 1,5 χρόνο πάνω από 20 ευυπόληπτοι πολίτες αυτοκτόνησαν. Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μερικά από τα καθημερινά πλέον περιστατικά αυτοκτονιών που καταγράφονται στην Ελλάδα της φτώχειας, της αγωνίας για το μέλλον, του πανικού για την αδυναμία πληρωμής του ενοικίου, του δανείου, των φόρων, του σχολείου του παιδιού. Βέβαια, ελάχιστα από τα περιστατικά αυτά για διάφορους και πολλούς λόγους βγαίνουν στην επιφάνεια. Τα στοιχεία τρομάζουν τους ειδικούς, ωστόσο, η πολιτεία, το κράτος και, όλοι οι επίσημοι σχετικοί φορείς δεν φαίνεται να έχουν λάβει κάποιο δραστικό μέτρο. Πέρα από ένα δύο σποτάκια, στα ΜΜΕ, κάποιες διαφημίσεις (και όλα αυτά για τα μάτια του κόσμου) τίποτα παραπάνω δεν έχουν πράξει. Αρκούν τα παραπάνω μέτρα για να σταματήσει το… κακό; 
Στοιχεία σοκ                                                          
Εντύπωση προκαλεί ότι το 21,2% των ανθρώπων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας. Οι περισσότεροι, αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, είναι άνεργοι ή ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ άλλοι δεν αντέχουν το βάρος απ’ τα χρέη τους. Το φαινόμενο πλέον έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους μόνο έχουν αυτοκτονήσει 150 άτομα. Δηλαδή σε όλο το έτος οι αυτοκτονίες δεν αποκλείεται να αγγίξουν τις 700 (αν δεν τις ξεπεράσουν κατά πολύ έτσι όπως πάνε τα πράγματα). Τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες εμφανίζουν συνεχώς αυξητική τάση. Κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πρόσφατα πως τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (από τους πέντε πρώτους μήνες του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι) «καταδεικνύουν σημαντική αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να αγγίζει το 40%». Με τα χρέη να τους πνίγουν και παράλληλα η ανεργία να είναι εκτοξεύεται όλο και περισσότερο, χωρίς να υπάρχει ελπίδα και… σανίδα σωτηρίας, τα μη αισιόδοξα άτομα, τα πιο «αδύναμα», οδηγούνται μετά την κατάθλιψη και την μελαγχολία που τους διακατέχει στην αυτοκτονία.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
Οι επιχειρηματίες βουτάνε από τα παράθυρα στο κενό
Όλο και περισσότερα περιστατικά αυτοκτονίας σημειώνονται καθημερινά από επιχειρηματίες που βλέπουν από την μία μέρα στην άλλη, τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και να οδεύουν στο «λουκέτο». Πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός διαφημιστής, Μ. Κριάδης, επικεφαλής της εταιρείας Vitamin, πηδάει από το παράθυρο του γραφείου του καθώς δεν αντέχει την οικονομική καταστροφή που είχε πάθει. Αυτό, ήταν ένα ακόμα περιστατικό σε μια αλυσίδα. Δεκάδες επιχειρηματίες έχουν θέσει τέλος στη ζωή τους, σε ολόκληρη τη χώρα. Η ψυχολόγος, Δρ Χαρά Νομικού αναφέρει στην PRESS Time” ότι «όταν ένας επιχειρηματίας είναι στο οικονομικό του άνθος και όλα πάνε καλά και παρέχει στην οικογένειά του τα πάντα και ξαφνικά δεν μπορεί να πληρώσει τους υπαλλήλους του δεν έχει δουλειά και μπορεί η επιχείρησή του να μην υπάρχει αύριο, δεν είναι εύκολο να το αντιμετωπίσει». Όπως υπογραμμίζει η ίδια «έχω δεχτεί αρκετές κλήσεις από επιχειρηματίες για θέματα της οικονομικής κρίσης και για θέματα κατάθλιψης, απελπισίας, προβλημάτων που δεν μπορούν να ξεπεράσουν».
Στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, σε μικρό χρονικό διάστημα τρείς ιδιοκτήτες μαγαζιών αυτοκτονούν πνιγμένοι στα χρέη και με την ανασφάλεια που τους δημιουργεί η οικονομική κρίση όπως απεδείχθη να είναι ανεβασμένη στα ύψη.
Σύμφωνα με την κ. Νομικού, οι κλίμακες που δίδονται για να διαγνώσουν την κατάθλιψη δείχνουν πολύ μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης αβοηθητότητας και απελπισίας στους επιχειρηματίες. Όπως λέει η κ. Νομικού «όσοι έχουν την δεξιότητα να επιλύνουν προβλήματα είναι πολύ πιο αισιόδοξοι και βρίσκουν λύσεις. «Βέβαια», συνεχίζει η ίδια «στην περίπτωση των επιχειρηματιών θεωρούμε ότι τα άτομα που είναι αισιόδοξα προσπαθούν να βρουν λύσεις και δεν θα φτάσουν σε επιλογές όπως η αυτοκτονία. Ο καθένας έχει κάποιες ισορροπίες και θεωρώ πως οι επιχειρηματίες έχουν περισσότερες ισορροπίες αυτό γιατί για να προχωρήσει μια επιχείρηση θα πρέπει πάντα να τη κρατάς υγιή με ισορροπίες κλπ». Στην συνέχεια μας παραθέτει ένα παράδειγμα από έναν επιχειρηματία ο οποίος την επισκέφτηκε από την επαρχία λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. «Τα προβλήματά του ήταν πάρα πολύ μεγάλα όπως και τα δάνειά του και η οικογένειά του κατέρρεε γιατί όχι μόνο δεν είχε τον χρόνο αλλά ούτε και την διάθεση να μπει στην διαδικασία, να ασχοληθεί με την σχέση του, με το παιδί του και με την οικογένειά του. Σκόραρε πάρα πολύ ψηλά στην κατάθλιψη στο άγχος και στα αισθήματα αβοηθητότητας», επισημαίνει η ψυχολόγος Δρ. Χαρά Νομικού.
Οι αισιόδοξοι «αντέχουν»
«Όταν είσαι αγχωμένος, απελπισμένος και καταθλιπτικός δεν μπορείς να βρεις λύσεις. Άρα πρέπει να βρεις λύσεις άρα πρέπει να το ρυθμίσεις, να έχεις χιούμορ, ή ακόμα και με την πίστη στην θρησκεία κλπ. Αυτά τα άτομα θεωρώ ότι είναι και με το μικρότερο ρίσκο», τονίζει η ψυχολόγος Δρ. Χαρά Νομικού, και εξηγεί ότι «όσοι έχουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων αυτοκτονούν πολύ δυσκολότερα από άλλα άτομα». Παράλληλα, επισημαίνει ότι για να αποφεύγονται περιστατικά αυτοκτονιών χρειάζεται «να μεταδοθεί στον κόσμο το αίσθημα αλληλεγγύης, η κατανόηση δηλαδή όταν ο ένας δεν έχει να πληρώσει τον άλλον να το αντιλαμβάνεται». Αυτό γιατί χωρίς την αλληλεγγύη σπρώχνονται όλο και περισσότερο στην απελπισία.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥΣ
Κάποιοι επιλέγουν να πεθάνουν μαρτυρικά
Σοκ αποτελεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποί όχι απλά επιλέγουν να αυτοκτονήσουν αλλά το κάνουν με τον πιο ίσως μαρτυρικό τρόπο που θα μπορούσαν. Να βάλουν φωτιά στο κορμί τους, σε δημόσιο χώρο δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την απόγνωσή τους κι ότι πλέον για αυτούς η ζωή έχει μετατραπεί σε ένα… βάσανο.
Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελεί πλέον πολίτες να αυτοπυρπολούνται ή να απειλούν ότι θα αυτοπυρποληθούν, μπροστά στα σπίτια τους, σε τράπεζες, σε εφορίες κα. Λίγο πριν προχωρήσουν σε αυτή την μαρτυρική πράξη, γνωστοποιούν ότι «δεν αντέχουν άλλο» λόγω των χρεών τους, με την συνέχεια να είναι τραγική, βάζοντας τέλος στην ζωή τους αυτοπυρπολώντας τα κορμιά τους. Με αυτό τον τρόπο, τέλος στη ζωή του επιχείρησε να βάλει πρόσφατα ένας 55χρονος στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των χρεών που πνίγουν εκείνον και την οικογένειά του. 
Ο 55χρονος πήγε σε υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αφού έριξε πάνω του βενζίνη, έβαλε φωτιά. Προηγουμένως, ο 55χρονος είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει. Φώναζε ότι τον πνίγουν τα χρέη και ότι είχαν προσπαθήσει να τον κάψουν ζωντανό μαζί με την οικογένειά του.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό και καθημερινά ολοένα και περισσότερα παρόμοιες πράξεις πραγματοποιούνται. Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως, με την πολιτεία να τους κοιτά, ανήμπορη να δράσει. Σαν να μην έφτανε αυτό, επιβάλλουν και νέα μέτρα «βοηθώντας» όλο και περισσότερους Έλληνες να φτάσουν στην απόγνωση και να μιμηθούν τους συνανθρώπους τους, που είτε αυτοκτόνησαν είτε αυτοπυρπολήθηκαν.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ ΤΟΥ ΕΠΙΨΥ
1 στους 5 Έλληνες σκέφτεται να αυτοκτονήσει!
Την τραγική κατάσταση των πολιτών της χώρας, αναδεικνύει μια μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Σύμφωνα με αυτή, η κατάθλιψη, η μελαγχολία αλλά και η τάση αυτοκτονίας όλο και περισσότερο αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Το πόρισμα της μελέτης είναι τουλάχιστον σοκαριστικό. Ένας στους πέντε Έλληνες σκέφτονται να αυτοκτονήσουν. Τα άτομα που έχουν υψηλή οικονομική δυσχέρεια εμφανίζουν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε ποσοστό τριπλάσιο (20,9%) συγκριτικά με αυτούς που έχουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα (6,2%), ενώ το 21,2% των ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια έχουν σκέψεις αυτοκτονίας. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά 15,3% οι άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν μελαγχολία ε καθημερινή βάση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κατάθλιψη ανέρχεται στο 8,2% γεγονός που σοκάρει αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2009 ήταν κατά 20,6% μικρότερο. Δηλαδή, στο 6,8%. Από τους ερωτηθέντες της έρευνας του ΕΠΙΨΥ, το 1,5% απάντησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει. Ενώ σε αρκετά υψηλότερο ποσοστό, το οποίο ανέρχεται στο 6,7% απάντησε ότι τον τελευταίο μήνα πριν την διεξαγωγή της έρευνας έχει κάνει σκέψεις για αυτοκτονία. Πριν λίγα χρόνια, τα παραπάνω νούμερα και αποτελέσματα δεν θα τα έπαιρνε κανείς στα σοβαρά. Πλέον όμως το να σκέφτεται κάποιος να αυτοκτονήσει τείνει να είναι (όπως δείχνει και η μελέτη) καθημερινό και «λογικό» φαινόμενο…

Σήμα κατατεθέν των Ελλήνων η κατάθλιψη!
Η κατάθλιψη πλέον είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Στην χώρα μας, υπολογίζεται (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία) ότι το 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη. Στοιχεία τα οποία σίγουρα πλέον θα έχουν δυστυχώς αυξηθεί κατά πολύ!
Το γεγονός αυτό είναι πολύ σοβαρό αν σκεφτεί κανείς ότι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα έχει γίνει η δεύτερη παθολογική αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η ψυχολογία στην ζωή παίζει κυρίαρχο ρόλο. Όμως σύμφωνα και με τα στοιχεία, αλλά κάνοντας και μια απλή βόλτα στους δρόμους παρατηρώντας τους συνανθρώπους μας, θα καταλάβουμε ότι αυτή δεν υπάρχει. Πρωταγωνιστεί, καθημερινά η μελαγχολία, το άγχος και η κατάθλιψη. Άνθρωποι σκυθρωποί, απογοητευμένοι, ανέλπιστοι, απεγνωσμένοι, αυξάνονται ραγδαία καθημερινώς.
press-time

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo