Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Νέα κυβέρνηση με ΝΔ- ΠΑΣΟΚ


 Μετά τον τορπιλισμό της τρικομματικής από τον Φώτη Κουβέλη- Θα στηρίζεται σε 157 βουλευτές (153 από τα δύο κόμματα + 4 ανεξάρτητους)- Ορίζοντα τριετίας θέλει ο Σαμαράς- Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός- Πιθανότατα θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης- Ερωτηματικό η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ.


Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε η υπαναχώρηση του κ. Φώτη Κουβέλη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε άμεσα και έβαλε το νέο πλαίσιο της λειτουργίας της κυβέρνησης με την στήριξη μόνο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με ορίζοντα τετραετίας με όσους στηρίξουν την κυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ ή χωρίς.

Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς εκκρεμεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Όταν κρυσταλωθεί η καινούργια κατάσταση ο κ. Σαμαράς θα κάνει ανασχηματισμό που θα συναποφασίσει πια με τον κ. Βενιζέλο και ακολούθως θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Θεωρείται πιθανό στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα να συμμετέχει και ο κ. Βενιζέλος όπως άλλωστε είθισται στις κυβερνήσεις συνεργασίας του Εξωτερικού και βέβαια θα συμμετάσχει με περισσότερα και αυτή την φορά πολιτικά στελέχη του.

Ο ακριβής χρόνος των κινήσεων ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στα κόμματα και αφού θα αφουγκραστούν την κοινωνία. Εκείνο που θέλησε να προβάλλει μετ επιτάσεως ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του που εκλήθησαν τη νύχτα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει και δεν θα αποσταθεροποιηθεί όποια κι αν είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ. Φυσικά έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα και προς τους δανειστές ότι τόσο το δημοσιονομικό πρόγραμμα όσο και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Δεν είναι δίχως σημασία ότι χθες ο κ. Σαμαράς βρισκόταν στην Σύνοδο του ΕΛΚ και είχε συνάντηση και συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκέλα Μέρκελ η οποία διέρρευσε ότι στηρίζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην σύσκεψη της Τετάρτης όπως δήλωσε και δημοσίως ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί ο συμβιβασμός για να ξεπεραστεί η κρίση που προκάλεσε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Η λύση αυτή προβλέπει την σύσταση  μεταβατικού φορέα που θα εκπέμψει πλήρες πρόγραμμα μέχρι να συσταθεί η νέα δημόσια τηλεόραση. Θα οριζόταν υφυπουργός για την συγκρότηση και λειτουργία της που θα επέλεγε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ενώ θα συγκροτείτο και επιτροπή προσωπικοτήτων ενώ θα ζητείτο και η τεχνογνωσία ξένων φορέων. Οι προσλήψεις για την νέα τηλεόραση θα γίνουν είπε ο κ. Σαμαράς με αξιοκρατία ενώ οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ θα πριμοδοτούνταν με επιπλέον μόρια.

Όσο για το μεταβατικό σχήμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τις οθόνες είχε αποφασιστεί να προσληφθούν όσοι εργαζόμενοι ήταν απαραίτητο. Ο κ. Σαμαράς μιλούσε για 700 με 800, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ ζητούσε να υπογράψουν προσωρινές συμβάσεις έργου όλοι. Στην σύσκεψη της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς δέχθηκε να φθάσει ο αριθμός στους 2000 εργαζόμενους από την ΕΡΤ. Παρόλα αυτά ο κ. Κουβέλης διαφώνησε και αποχώρησε από τη σύσκεψη των αρχηγών.

Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς του, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα στελέχη του στην Βουλή, παρακολούθησαν μαζί τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν όπως δήλωσαν βγαίνοντας αρκετοί από αυτούς.


Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

H κυβερνητική πλειοψηφία των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ διαθέτει 167 βουλευτές.

Με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ απομένει η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών (ΝΔ 125, ΠΑΣΟΚ 28) συν ενδεχομένως κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.

Στην περίπτωση που αποχωρήσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τότε είναι δεδομένο ότι θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του Συντάγματος για τις διερευνητικές εντολές.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής όπως ορίζει η παράγραφος 4 του αρθρου 141 του ΚτΒ. Στην περίπτωση αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της 3ης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστωθεί η πλειοψηφία τότε η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της. Εάν όμως διαπιστωθεί απώλεια της δεδηλωμένης τότε ξεκινά ο γύρος των διερευνητικών εντολών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 ψήφους.

Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με την διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένω του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες περιθώριο να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που επίσης μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να διακριβώσει αν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
http://www.protothema.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo