Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Χωρίς δουλειά επτά στους δέκα νέους



Χωρίς δουλειά επτά στους δέκα νέους
Παρά τις αισιόδοξες εξαγγελίες για ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα, ο εφιάλτης της ανεργίας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί για τα επόμενα... 15 χρόνια!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε το Φεβρουάριο του 2012 στο 27% και η στρατιά των ανέργων ανέρχεται πλέον σε 1.320.189 άτομα.
Όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, σημείωσε περαιτέρω άνοδο στο 64,2% από 54,1% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2012. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών.
Πέρα από τους αριθμούς, με όρους ανθρώπινης επιβίωσης δύο κατηγορίες πολιτών πλήττονται περισσότερο . Οι 400.000 οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος και σ' αυτές ζουν συνολικά 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι και οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν εισπράττουν κανενός είδους επίδομα. Σήμερα από τους 800.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ επιδοτούνται μόνο οι 280.000.
Η κυβέρνηση παρά τις γενναιόδωρες εξαγγελίες ότι θα αναζητήσει τρόπους ανακούφισης κατά προτεραιότητα για τις άνεργες οικογένειες, δεν έχει υλοποιήσει κανένα πρόγραμμα καθώς όποιο μέτρο προταθεί χάνεται μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Μέσα σε τρία χρόνια, από το 2009 έως το 2012, σύμφωνα με το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 164% και σε ορισμένους κλάδους όπως ο κατασκευαστικός και η οικοδομή έχει αυξηθεί κατά 282%.
Για το 2013, το ΙΝΕ προβλέπει ότι η ανεργία θα αγγίξει το 29% δηλαδή 1. 450.000 άτομα και για το 2014, αν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις θα φτάσει στο 31,5%, δηλαδή ποσοστό που ερμηνεύεται σε 1. 750.000 άτομα. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης δεν περιμένει μαζική απορρόφηση της ανεργίας στη χώρα μας κατά την φάση της ανάκαμψης 2015-2020.
«Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στο επίπεδο των μισθών -επισημαίνει ο κ. Ρομπόλης , καθώς υπάρχει σχετική διάταξη στο μνημόνιο που αναφέρει, ότι θα αρχίσει η συζήτηση για αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό θα συμβεί μετά το 2025-2027 καθώς για να δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας (1% του εργατικού δυναμικού), τον χρόνο, θα πρέπει το ΑΕΠ να αυξάνεται από 3.5% έως 4% ετησίως, κάτι εξαιρετικά δύσκολο»
Τα προγράμματα για την αναχαίτιση της ανεργίας -σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη -είναι μια ανακούφιση αλλά δεν αρκούν, γιατί η ανεργία είναι διαρθρωτική και διατηρήσιμη, με την έννοια ότι θα συνεχιστεί και στη φάση της ανάκαμψης. « Η ανεργία -επισημαίνει ο κ. Ρομπόλης - αποκτά πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία απαιτούν ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Η ανεργία στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν θα τιθασευτεί χωρίς επενδυτικό σοκ.
Οσον αφορά στο αρνητικό ρεκόρ της πρωτιάς των νέων ανέργων στην Ελλάδα επισημάνθηκε και από πρόσφατο ρεπορτάζ του πρακτορείου ρόιτερ ότι έξι στους δέκα άνεργους είναι νέοι έως 24 ετών. Ωστόσο, συναντάμε ρυθμούς μεταβολής και σε μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή από 35 έως 45, 45-55 κ.λπ., που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δύσκολα θα επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η ανεργία, στα επίπεδα που έχει φτάσει, είναι ένας παράγοντας που υπονομεύει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης.
Οι πρωταθλήτριες περιφέρειες της ανεργίας είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή η Θεσσαλονίκη και η γύρω βιομηχανική ζώνη. Τα πρώτα χρόνια της κρίσης μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν οι φθίνουσες περιοχές όπως ήταν για παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία αλλά με την κρίση να συνεχίζεται για πέμπτο έτος, πλήττονται και επιχειρήσεις στα μεγάλα οικονομικά κέντρα, που στην αρχή της κρίσης λειτουργούσαν σε συνθήκες βιωσιμότητας.

protothema.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo