Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Κοινωνική πολιτική αγριότητα, λένε οι «Δεν πληρώνω»

Βασίλης Σαραντόπουλος - Χριστίνα Ευθυμίου, μέλη των επιτροπών αγώνα «Δεν πληρώνω»:
«Τέσσερα χρόνια η ανάπτυξη του κινήματος «Δεν πληρώνω» γέννησε και οργάνωσε αντιστάσεις που ξεκίνησαν από τα κάτω και χειραφέτησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε αγωνιστική κατεύθυνση.
»Το 2009, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες επιτροπές αγώνα, εκτιμούσαμε ότι η σχεδιασμένη παράδοση κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μετά τους Ολυμπιακούς της αρπαχτής, με πρώτη την εμπορευματοποίηση του δημόσιου οδικού δικτύου, θα είχε συνέχεια.
»Ξεκινήσαμε τις δράσεις ενάντια στα διόδια, ακολούθησαν τα νοσοκομεία, οι συγκοινωνίες, οι πλειστηριασμοί, τα χαράτσια. Ε.Ε./κυβερνήσεις - ΔΝΤ - τράπεζες και πολυεθνικές έχουν εξαπολύσει μια συνολική επίθεση στο σύνολο των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Αντιμετωπίζουμε σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή φτωχοποίησης και κοινωνικής ισοπέδωσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
»Οι πλειστηριασμοί είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού κοινωνικής ισοπέδωσης. Το κοινωνικό αγαθό της κατοικίας επιχειρείται να περάσει στα χέρια της εκμετάλλευσης του μεγάλου ιδιωτικού κεφάλαιου. Τράπεζες και μεγάλες εταιρείες real estate επιχειρούν να σπάσουν το κεκτημένο της ιδιοκατοίκησης - το ίδιο επιχειρούν σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο (Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.).
»Οι πλειστηριασμοί αποτελούν κομμάτι του σχεδιασμού της αύξησης των πιστώσεων και των δανείων τα προηγούμενα χρόνια, που οδήγησε στη σημερινή φούσκα των ακινήτων, απόλυτα προβλεπόμενη εξέλιξη, η οποία τώρα εξυπηρετεί το ξεπέρασμα της κρίσης κερδοφορίας με τον έλεγχο και την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού/κεκτημένου. Η κατοικία αποτελεί πρώτης τάξης και μεγέθους εμπόρευμα.
»Οι εξελίξεις είναι καταλυτικές. Η ένταση της επίθεσης διέλυσε στην πράξη τους μύθους για αντιστάσεις στα πλαίσια της αστικής τους νομιμότητας, διέλυσε αυταπάτες, απαξίωσε κάθε μορφής αντιπροσώπευση και ανάθεση.
»Η κοινωνική και πολιτική αγριότητα του συστήματος εξουσίας προσλαμβάνει απίστευτη ένταση και έκταση. Η φιλοσοφία της λαϊκής αντίστασης και ανυπακοής, έτσι όπως την υπηρέτησε και την καλλιέργησε το κίνημα "Δεν πληρώνω'', απαιτεί τώρα μία συνολική πολιτική και κινηματική αναβάθμιση με χαρακτηριστικά γενικευμένης σύγκρουσης και ανατροπής σε όλα τα επίπεδα, οριζόντια συμπόρευση και συντονισμό με όλες τις λαϊκές δυνάμεις που ωθούνται καθημερινά στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση, ξεπερνούν τις αυταπάτες και το φόβο, έχουν κατανοήσει ότι η ανατροπή ή θα γίνει από τα κάτω ή θα νικηθούμε ιστορικά άλλη μία φορά».
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo