Επιβεβαιώνονται τα όσα επί τόσο καιρό γράφαμε κάποιοι, που παλαιότερα χαρακτηριζόμασταν, στην καλύτερη, ως ευφάνταστοι και στην χειρότερη ως γραφικοί. Η χώρα μας, όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες, σοβαρές μελέτες, κάθεται πάνω σε έναν “ενεργειακό θησαυρό”.
Και ας φανταστούμε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει έρευνες ούτε στο Βορειοανατολικό αλλά ούτε και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, για τους γνωστούς λόγους της γειτνίασης με την Τουρκία, τους οποίους οι Έλληνες πολιτικοί έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να αντιμετωπίσουν. Οι τελευταίες έρευνες που έγιναν, τα αποτελέσματα των οποίων έγιναν γνωστά στον πολιτικό κόσμο της χώρας, αφορούν μόνο το Ιόνιο, το νότιο Αιγαίο και την θάλασσα νότια της Κρήτης.
Πρόκειται για την περιοχή δυτικά της Κέρκυρας έως και τα σύνορα των χωρικών μας υδάτων με την Ιταλία, την αντίστοιχη περιοχή στα δυτικά της Κεφαλονιάς, τις θαλάσσιες εκτάσεις στα δυτικά του Κατακόλου και της Πύλου στον ευρύτερο Κόλπο της Κυπαρισσίας και για αντιπροσωπευτικά σημεία νότια της Κρήτης, από τον Νομό Χανίων έως και τον Νομό Λασιθίου, κοντά στο νησάκι Κουφονήσι. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι διαθέσιμα σήμερα. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, «η εν λόγω περιοχή, που αποτελεί αντικείμενο του επερχόμενου γύρου αδειοδοτήσεων, καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική», ενώ τονίζεται ότι «μετά από 15 χρόνια αδράνειας, η συγκεκριμένη περιοχή ξαναμπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά μάλιστα και από τις πρόσφατες, πολλά υποσχόμενες, ανακαλύψεις στην περιοχή της Μεσογείου».
Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, οι ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες θα αξιολογήσουν το δυναμικό των περιοχών και θα σταθμίσουν τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για παραχώρηση περιοχών («οικοπέδων») προς έρευνα, που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν στα μέσα του 2014.
Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.
Τα ενδεικτικά αποτελέσματα από σεισμικές γραμμές αντιπροσωπευτικές των παραπάνω περιοχών, είναι πλέον διαθέσιμα στις εγκαταστάσεις της PGS ενώ σύντομα η νορβηγική εταιρία θα εγκαταστήσει ανάλογο χώρο προβολής δεδομένων και στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισήμανε:
«Προχωρούμε σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο ερευνών των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Μέσα στο 2014 θα υλοποιήσουμε τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων της χώρας. Με υπευθυνότητα, διαφάνεια και επιστημονική τεκμηρίωση, προβάλλουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, τις δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων στον τομέα εξόρυξης και αξιοποίησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP, αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι τής, πολιτικά ταραγμένης, Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:
-Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων δεδομένων που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS, μια τεχνολογία της PGS, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.
Θα συμπεριληφθούν, επίσης, άλλα 6.000 χιλιόμετρα παλαιότερων δεδομένων ιδιοκτησίας του ΥΠΕΚΑ (που ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων), τα οποία θα υποστούν επανεπεξεργασία και μαζί με τα νεότερα θα συμβάλουν στην πληρέστερη ερμηνεία των πετρελαϊκών συστημάτων. Επιπροσθέτως, «χτυπήθηκαν» μερικές μεγάλου μήκους γραμμές, οι οποίες προχωρούν έως τα αβυσσικά πεδία της κεντρικής Μεσογείου.
Το κέντρο βάρους του προγράμματος της PGS, επικεντρώνεται κυρίως σε τρεις περιοχές: Η βόρεια περιοχή 10x10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Πριαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone). Η ζώνη αυτή αποτελεί επέκταση της ανθρακικής πλατφόρμας της νοτίου Αδριατικής, με ανθρακικά πετρώματα του ανώτερου Κρητιδικού έως Ηωκαίνου, που καλύπτονται από παχύ κάλυμμα λεπτομερών ιζημάτων του Ολιγοκαίνου και κλαστικά ιζήματα του Μειο-Πλειοκένου. Το σύστημα αυτό, έχει ανάλογα στους παραγωγικούς ταμιευτήρες διηρρηγμένων ανθρακικών πετρωμάτων της κεντρικής Αδριατικής, στην γειτονική Ιταλία και Αλβανία.
Στα νότια, υπάρχει ένας αραιότερος κάνναβος γραμμών γύρω από το κοίτασμα του Κατακόλου. Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ιόνιο ζώνη και έχει αναλογίες με χερσαίες παραγωγικές περιοχές στην Αλβανία. Η απεικόνιση των πετρωμάτων θα επικεντρωθεί στα Ηωκαινικά και Κρητιδικά ανάλογα για το Κατάκολο και στους Τριαδικούς εβαπορίτες, οι οποίοι παρουσιάζουν δυναμικό με εναλλαγές αλίτη, γύψου και ανυδρίτη, με δολομίτες και στρώματα σχιστολίθων πλούσιων σε οργανικά. Νοτίως της Κρήτης, ο κάνναβος των γραμμών θα καταδείξει, μεταξύ άλλων, το πρίσμα προσαύξησης του Νεογενούς στη Μεσογειακή ράχη, όπως και την έκταση, το πάχος και τη συνέχεια του καλύμματος των εβαποριτών του Μεσσηνίου.
Ο Πραγματικός κίνδυνος σήμερα
Η ανακάλυψη όμως όλων αυτών των κοιτασμάτων από μόνη της δεν είναι μόνο καλή. Είναι εξίσου κακή. Και για να το πούμε με απλά λόγια. Υπάρχει μέγας κίνδυνος, υπό το πρόσχημα της (ίσως τεχνητής) οικονομικής κρίσης, να λεηλατηθεί ο ενεργειακός πλούτος της χώρας. Να λεηλατηθεί από τις πολυεθνικές εταιρείες. Να τον ξεπουλήσουν όσο όσο οι κρατούντες και οι κυβερνώντες. Για να μπορέσουν να κρατηθούν στην εξουσία και να μην καταρρεύσουν.
Με απλά λόγια. Το σάπιο κατεστημένο, για να μπορέσει να επιβιώσει στους δύσκολους καιρούς που περνά, αντιμετωπίζοντας την οργή του λαού, θα ξεπουλήσει όσο όσο τα κοιτάσματα, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς των κομματικών τους στρατών.
Απλά τα πράγματα. Τόσο απλά. Υπάρχουν δύο τρόποι ανάπτυξης για τον ορυκτό πλούτο μίας χώρας. Η Ευρωπαϊκή και η τριτοκοσμική. Το να ξεπουλήσουμε όσο όσο για να πλουτίσουν κάποιοι λίγο και να παραμείνει σταθερό το “σύστημα” είναι το τριτοκοσμικό μοντέλο.
Για να εκμεταλλευτούμε πραγματικά τον πλούτο μας πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογία, πρέπει να κάνουμε κοινοπραξίες και ούτω καθ' εξής. Αλλά το βλέπουμε πολύ δύσκολο όταν κάποιοι ενδιαφέρονται απλά για να επιβιώσουν.
Αλλά έτσι όπως πάνε να σκοτώσουν τον ενεργειακό πλούτο, ουσιαστικά τον κλέβουν από τις επόμενες γενιές. Η γενιά που κατέστρεψε την χώρα, η γενιά της μεταπολίτευσης και που κατέστρεψε την ζωή των τωρινών νέων, πάει να κλέψει και το μέλλον των αγέννητων.
Το μόνο καλό είναι ότι αυτά τα πράγματα από μόνα τους θέλουν καιρό. Και ίσως οι σημερινοί συσχετισμοί ανατραπούν.
πηγη
0 σχόλια: