Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

O ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε το λαό, παίρνοντας λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί τα μέτρα λιτότητας, πράγμα το οποίο απέτυχε να κάνει.


«Δεν έχετε κοινωνικό έρεισμα και λαϊκή νομιμοποίηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Ολομέλειας και πρόσθεσε ότι «η καταστροφική πορεία πρέπει να σταματήσει τώρα

«Αυτή την θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε», είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής:

1. H Βουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό Βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η Κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η προηγούμενη παράγραφος στην Κυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει τo αργότερο τη δωδέκατη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφοφορία, που διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου.

5. H συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο Βουλευτών από εκείνους που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας και ορίζονται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως το τέλος της ομιλίας των δύο Βουλευτών του προηγούμενου εδαφίου. Κατά τα λοιπά η συζήτηση και η ψηφοφορία διεξάγονται σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 5 του προηγούμενου άρθρου.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo