Πως αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε από την Αμερική, όταν ο πολυεθνικός κολοσσός Johnson & Johnson ήρθε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καταβάλει 70 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα, για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων.
Επειτα από έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι από το 1998 η εταιρεία είχε δωροδοκήσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία προκειμένου να εξασφαλίσει την προώθηση των προϊόντων της με μίζες, σε βάρος των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει μεταξύ άλλων ότι οι μίζες στην ελίτ των ορθοπεδικών άρχισαν να δίνονται από το 2000, ενώ το πάρτι συνεχίστηκε μέχρι το 2006. Υπολογίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια δόθηκαν ως προμήθειες ποσά που ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι γιατροί και όλοι όσοι εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο κύκλωμα να προτιμούν συγκεκριμένα ορθοπεδικά εμφυτεύματα της Johnson & Johnson ή της θυγατρικής της, DePuy International (τεχνητά γόνατα, ισχία κ.λπ.), καθώς και άλλα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας.
Από την έρευνα που ακολούθησε στην Ελλάδα, κυρίως από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα είδη ήταν ήδη υπερκοστολογημένα κατά 35%, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο (τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά οι φορολογούμενοι), να ζημιώνονται με εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι που συμμετείχαν στον κύκλο της μίζας να πλουτίζουν με μαύρο χρήμα!
Οι λογαριασμοί σε Ελβετία και Λουξεμβούργο και οι μέθοδοι μαφίας
Μετά από σωρεία αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό, αποκαλύφθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών σε τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και ένα πολυπλόκαμο δίκτυο off shore εταιρειών, με δαιδαλώδεις κινήσεις χρημάτων, όπου φέρονταν να κατέληγαν τα χρήματα από τις μίζες, πριν φτάσουν στις τσέπες των εμπλεκομένων.
Σύμφωνα με το Εθνος τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν μεθόδους μαφίας και τραπεζικές θυρίδες για τις συναλλαγές τους. Στις θυρίδες τοποθετούσαν τα χρήματα από τις μίζες, που προορίζονταν για γιατρούς και άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Johnson and Johnson. Στη συνέχεια ένα με δύο πρόσωπα σε ρόλο ταμία είχαν κλειδιά της θυρίδας, εισέπρατταν τα χρήματα και στη συνέχεια τα μοίραζαν στους εμπλεκόμενους.
Ο εισαγγελέας καλεί γιατρούς και επιχειρηματίες
Η υπόθεση, η οποία εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη από το 2010, επανακινείται από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα, ο οποίος αναμένεται να στείλει κλήσεις σε τουλάχιστον εννέα μεγαλογιατρούς -θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής-. Μάλιστα οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο ο κύκλος των κατηγορουμένων αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και όπως γράφεται και στο δημοσίευμα του Εθνους οι κλήσεις για απολογία θα σταλούν από τον ανακριτή σε τουλάχιστον δύο Ελληνες επιχειρηματίες, που προωθούσαν τα συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη, καθώς και σε στελέχη τουλάχιστον επτά εταιρειών συμβούλων, οι οποίοι φέρονται ότι, λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για το μοίρασμα της μίζας μεταξύ της ξένης πολυεθνικής και των νοσοκομείων.
Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης διοικητές νοσοκομείων και στελέχη του υπουργείου Υγείας
Στο στόχαστρο του ανακριτή έχουν μπει επίσης μέλη διοικήσεων νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ διερευνάται και η εμπλοκή στελεχών του υπουργείου Υγείας εκείνης της περιόδου.
Ο ανακριτής διαφθοράς κ. Γεωργουλέας, στο πλαίσιο της διερεύνησης του μεγάλου σκανδάλου επέκτεινε την ποινική δίωξη, η οποία είχε ήδη ασκηθεί από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, ζητώντας να προστεθεί και το κακούργημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που αφορά την υπερκοστολόγηση κατά 35% του ιατρικού υλικού, χρήματα που μετακυλίονταν στις πλάτες των φορολογουμένων, προκειμένου να υπερκαλύπτονται τα ποσά που δίνονταν ως μίζες από τον αμερικανικό κολοσσό.
Στη δικογραφία περιέχεται ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών της Johnson and Johnson, οι οποίοι μετά την εξαγορά της DPI φέρονται να ανησυχούν για την ολοένα και πιο πιθανή αποκάλυψη του σκανδάλου και ενώ συζητούσαν το ενδεχόμενο της διακοπής της συνεργασίας με τον Ελληνα αντιπρόσωπο, παράλληλα παραδέχονταν ότι κινδύνευαν έτσι να χάσουν έως και τον μισό ετήσιο τζίρο τους, δηλαδή περίπου 4 εκατ. δολάρια, εξέλιξη που έσπευδαν να χαρακτηρίσουν ως «απολύτως μη αποδεκτή».
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι
- Ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου.
- Απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
- Αμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις
- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
0 σχόλια: