Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Πόσα «χάρισε» το κράτος στους καναλάρχες

«Δώρο» των κυβερνήσεων στους καναλάρχες αποτελούσε η παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων με ...αριθμούς πρωτοκόλλου!
Άδειες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, με τις συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης να παραδίδονται στην κοινοπραξία των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, την Digea, με έναν διαγωνισμό που φέρεται να έγινε προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
Η δημοπρασία ήρθε ελάχιστους μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, η οποία δεν κατέθεσε συμμετοχή στον διαγωνισμό, για ευνόητους λόγους. Αλλά με κλειστή την ΕΡΤ, μόνος διαγωνιζόμενος θα ήταν η ιδιωτική Digea. Έτσι, η κοινοπραξία των καναλιών ALPHA, ALTER, ANTΕΝΝΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR απέκτησε την εκμετάλλευση των ψηφιακών συχνοτήτων για τα επόμενα 15 χρόνια, έναντι ενός ποσού, ύψους 18,39 εκατ. ευρώ!
Την απάντηση σε όλα τα παραπάνω, αλλά και σε δεκάδες ακόμα ερωτήματα που προκύπτουν, έρχεται να δώσει μια έρευνα της εταιρίας Analysys Mason που παρήγγειλε το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η οποία παρουσιάστηκε και σε συνέδριο στο Βουκουρέστι στις 29 Μαρτίου του 2012, ενώ η παρουσίαση της έρευνας βρίσκεται στα χέρια του Newsbomb.gr.
Η έρευνα ζητήθηκε για να υπολογιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα από τη διεξαγωγή δύο διαφορετικών δημοπρασιών του δημοσίου:
Α) την 15ετή παραχώρηση των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης, που αφορά το φάσμα συχνοτήτων 470 – 792 MHz.
Β) τη 15ετή παραχώρηση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (ψηφιακό μέρισμα) του φάσματος συχνοτήτων 792 – 864 MHz.
Η εν λόγω δημοπρασία (αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο του 2014, ακριβώς μετά τις ευρωεκλογές.
Η μέθοδος
Η Analysys Mason έθεσε δυο παραμέτρους για τον υπολογισμό των προσδοκώμενων εσόδων του ελληνικού δημοσίου:
*Τα συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν δημοπρατήσει ήδη τις δυο περιοχές συχνοτήτων
*Μια ανάλυση για την συνολική αξία της αγοράς που θα αναπτυχθεί από τις υπηρεσίες που θα προσφερθούν στις δύο αυτές περιοχές συχνοτήτων τα 15 – 20 επόμενα έτη.
Για το φάσμα συχνοτήτων 792 – 864 MHz, ή αλλιώς «ζώνη των 800 MHz», η έρευνα αναφέρει ότι τα έσοδα μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 406,8 εκατ. ευρώ εάν βασιστούμε στις μέσες τιμές των ευρωπαϊκών δημοπρασιών ή έως 291,5 εκατ. ευρώ με βάση την περίπτωση της Πορτογαλίας.
24
Τελικά, για το ψηφιακό μέρισμα επιλέχθηκε η περίπτωση της Πορτογαλίας και τα 291,5 εκατ. ευρώ και όχι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Να σημειώσουμε ότι αυτά τα 291,5 εκατ. ευρώ είναι το ίδιο ποσό που αναγράφει ο προϋπολογισμός του 2014, ότι θα εισπραχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το ψηφιακό μέρισμα, διαδικασία που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος.
Η έρευνα της Analysys Mason δείχνει όμως και κάτι ακόμα: σε περίπτωση που μέρος της ζώνης των 800 MHz δίνονταν την κινητή τηλεφωνία αντί για την ψηφιακή επίγεια τηλεόραση, τότε το όφελος θα ήταν σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 20 ετών θα υπήρχε όφελος 26,2 δισ. ευρώ!
Η αξία της αγοράς που θα αναπτυχθεί από την παραχώρηση των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 20 έτη υπολογίζεται στα 10,3 δισ. ευρώ, ενώ η αξία της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας από το ψηφιακό μέρισμα θα απέδιδε 15,9 δισ. ευρώ από 11 δισ., κέρδος δηλαδή 4,9 δισ. ευρώ.
22
Αν εξετάσει κανείς τα νούμερα που παραθέτει η ίδια η έρευνα που παρήγγειλε και παρουσίασε στο Βουκουρέστι το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προκύπτει ότι η αξία της αγοράς των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης είναι υπερδιπλάσια εκείνης του ψηφιακού μερίσματος με μια αναλογία 10,3 προς 4,2. Αν κανείς πάρει την ίδια αναλογία και την εφαρμόσει πάνω στα ποσά, θα βγάλει το εξής συμπέρασμα:
Το ψηφιακό μέρισμα «δίνει» έσοδα 291,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, με την παραπάνω αναλογία, από τις συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης θα έπρεπε να εισπραχθούν 715 εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί τόσο πήρε το ελληνικό δημόσιο από τη δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων! Συνεπώς, μιλάμε για διαφυγόντα κέρδη σχεδόν 700 εκατ. ευρώ (αν αφαιρέσουμε τα 18 εκατ. που έδωσε η Digea), ένα πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή, μόνο από τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες!

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo