Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Παραπομπή Καρατζαφέρη, «τσίμπησαν» ακόμη Χυτήρη και Τσιπλάκο



Πρόταση «βόμβα» να ανοίξουν οι λογαριασμοί και των 500 πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο του αναδρομικού ελέγχου από το 1974 διατυπώθηκε από δικαστικό λειτουργό που συμμετέχει στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, η οποία μετά από μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης την παραπομπή του Γ. Καρατζαφέρη στη δικαιοσύνη για την υπόθεση των off shore εταιριών. Στον εισαγγελέα παραπέμπονται και δύο πρώην υπουργοί, οι Τ. Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ) και Αρ. Τσιπλάκος (ΝΔ), που κατά τον αναδρομικό έλεγχο διαπιστώθηκε απόκλιση δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων, που ξεπερνά το όριο των 35.000 ευρώ που έχει βάλει ως όριο η επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του κ. Καρατζαφέρη για δύο ποινικά αδικήματα:

-Ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες»
-Και παράνομη συμμετοχή σε off shore εταιρία.

Επιπλέον, αποφάσισε να αποστείλει το φάκελο της υπόθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των παρανόμως κτηθέντων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου το έμβασμα των 1,65 εκατ. ευρώ  που μπήκε στην offshore εταιρία Catalina.

Υπενθυμίζεται, ότι η συμμετοχή βουλευτών σε off shore εταιρία έχει απαγορευτεί από το 2003, ενώ από το 2010 απαγορεύτηκε και η συμμετοχή μέσω παρένθετων προσώπων. Η παραβίαση του νόμου επιφέρει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα αν το πρόσωπο είναι εν ενεργεία βουλευτής, ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο από 50.000 έως 500.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι το 2010 ο Γ. Καρατζαφέρης μεταβίβασε την υπεράκτια εταιρία σε συγγενικό του πρόσωπο (αδελφή του). Από τον έλεγχο προέκυψε, ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε δηλώσει την Catalina στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του 1994 και 1996, χωρίς να τη δηλώσει ξανά στη συνέχεια, ενώ ουδέποτε δήλωσε την άλλη offshore εταιρία ονόματι Homeric.

Όσον αφορά την τρίτη κατηγορία περί ξεπλύματος χρήματος η απόφαση ανήκει στη δικαιοσύνη καθώς το αδίκημα υπάρχει στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του. 

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη αποκάλυψε πως υπάρχει και 3η υπεράκτια εταιρία στο όνομα του Προέδρου του ΛΑΟΣ, ονόματι Deckrock ltd.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση των 4 και πλέον ωρών υπήρξε πολύωρη συζήτηση για το αν ο έλεγχος (τόσο ο ετήσιος όσο και ο αναδρομικός) της επιτροπής της Βουλής είναι επαρκής καθώς και για το γεγονός ότι δαπανήθηκαν 800.000 ευρώ για την αμοιβή των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν τον αναδρομικό έλεγχο αλλά δεν εντόπισαν την απουσία των off shore του Γ. Καρατζαφέρη.  

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo