Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Λιου σε Τσίπρα: Σταθερή η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση

Τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, δέχθηκε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Λιου τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη. Ο κ. Λιου εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικές  διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επισήμανε την σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του επόμενου Eurogroup τη Δευτέρα. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τα στελέχη της κυβέρνησης και για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες.
Απόλυτα ικανοποιημένη η Αθήνα από το διήμερο των διαπραγματεύσεων
Το θετικό κλίμα από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβεται. Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ικανοποίηση και την αισιοδοξία που επικρατεί μετά το Eurogroup τηε Τετάρτης και τη  Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Όπως σημειώνεται, «μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε πέντε χρόνια».
Θετικός είναι και ο απολογισμός των συναντήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα  από των πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. «Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά είχαν πολιτική ουσία» λέγεται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ίδιες πηγές απαντούν και στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση «ότι επιλέξαμε τη ρήξη επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε  το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης». Πάνω σε αυτό τονίζουν ότι η κίνηση αποδείχθηκε ορθή το επόμενο πρωί όταν «ο ίδιος ο Ντέισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Σε αυτή τη λογική στέλνει σαφές μήνυμα ότι τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Προτεραιότητα παραμένουν η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. «Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ  που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν» σημειώνεται. Υπάρχει ωστόσο συναίσθηση πως υπάρχουν ακόμα σημεία διαφωνίας όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων , το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo