Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι Αλβανοί μετανάστες

Η ελληνική οικονομική κρίση εξαναγκάζει περίπου 180.000 άτομα (ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 18% έως 22%) να επιστρέψουν στην Αλβανία όπου, σύμφωνα με την έκθεση, η επιστροφή τους «είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και παρακολουθείται διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα, μολονότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.».

Πρόκειται για μια δύσκολη επιστροφή σε μια χώρα η οποία δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες να επενδύσει στην υγεία καθώς βρίσκεται σε μια πολιτική περικοπών των δημόσιων δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 5% ζήτησε να ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας˙ το χαμηλό αυτό ποσοστό εξηγείται από την έλλειψη γνώσης από την πλευρά των μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματά τους αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο αλβανικό κράτος.
 
Σε άλλο σημείο, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι Αλβανοί έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και τα έχουν επενδύσει στην Αλβανία.
 
Mε πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Albanian Screen
 

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo