Ο ψυχίατρος και μέλος της κρατικής επιτροπής κατά των ναρκωτικών της Βρετανίας David Nutt, σε συνέντευξη του στους Times αναφέρει ότι "οι τραπεζίτες που κάνουν χρήση κοκαΐνης είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης".
"Η Wall Street μέθυσε" είχε πει ο G.W. Bush όταν τον είχαν ρωτήσει για την οικονομική κρίση που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2008, υπό Προεδρίας του. Μετά από πέντε χρόνια και ενώ η οικονομική κρίση έχει ξεπεραστεί στις Η.Π.Α, ο ψυχίατρος και μέλος της κρατικής επιτροπής κατά των ναρκωτικών της Βρετανίας David Nutt, σε συνέντευξη του στους Times της Κυριακής της 14ης Απριλίου αναφέρει ότι "οι τραπεζίτες που κάνουν χρήση κοκαΐνης και η κουλτούρα που προωθούν, της απληστίας, της υπερβολικής φιλοδοξίας και του ανταγωνισμού είναι η αιτία της οικονομικής κρίσης".
Σε άρθρο του στο Βρετανικό Guardian o Geraint Anderson, ένας πρώην χρηματοπιστωτικός αναλυτής στο Σίτι προσπαθεί να ρίξει φως σε όσα ανέφερε ο Βρετανός ψυχίατρος. Στη δωδεκαετή καριέρα του στον τραπεζικό τομέα θυμάται ότι η κοκαΐνη, ένα ναρκωτικό που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την λήψη ριψοκίνδυνων αποφάσεων καθώς ο χρήστης υπερεκτιμά τις δυνατότητες του, ήταν αγαπημένη διασκέδαση των τραπεζικών και των golden boys ανά τον κόσμο. Κατά κοινή ομολογία η πιστωτική κρίση της δεκαετίας του '90 ήταν αποτέλεσμα "υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της αγοράς" σύμφωνα με οικονομολόγους όπως ο Alan Greenspan.
Ο γεννηθείς το 1972 Anderson και γνωστός στη χώρα του ως City Boy θυμάται το παράδειγμα του Bernie Madoff, πρώην προέδρου του NASDAQ που πλέον μετά από δεκάδες απατεωνιές βρίσκεται φυλακή. Σύμφωνα με τον Anderson το γραφείου του είχε το παρατσούκλι "Βόρειος Πόλος", καθώς οι ποσότητες κοκαΐνης ήταν άπλετες και διαθέσιμες για όλα τα στελέχη του. Ο Dr Chris Luke, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Cork, που έχει μελετήσει την επιρροή της κοκαΐνης στους τραπεζίτες, δήλωσε πως "σημαντικές προσωπικότητες στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους έπαιρναν απερίσκεπτες αποφάσεις ως αποτέλεσμα της μεγαλομανίας που τους προκαλούσε η χρήση κοκαΐνης.
Πίστευαν ότι έχουν ... 110% δίκιο και έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτό το χάος".
Η Απληστία, ο εγωισμός, η άγνοια και οι αδίστακτες αποφάσεις φυσικά ήταν χαρακτηριστικά που βοήθησαν στις λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις, αλλά το ναρκωτικό αυτό όπως φαίνεται είχε ρόλο στην οικονομική κρίση της Αμερικής και της Ευρώπης. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση, λέει ο Anderson, κλείνοντας αυτή την ιστορία λέγοντας:
Πολλοί πρώην συνάδελφοί μου που εξακολουθούν να εργάζονται στο Square Mile ωστόσο είναι πάρα πολύ φοβισμένοι και αποφεύγουν να βάζουν στα ρουθόυνια τους τη σκόνη από τη Βολιβία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι λιγότερο διασκεδαστική η δουλεία τους ωστόσο σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο συγκροτημένη και συνετή ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Απο το RAMNOUSIA
0 σχόλια: