Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Αντισυνταγματικό το χαράτσι σε μόνιμη βάση

Αντισυνταγματικό το χαράτσι σε μόνιμη βάση

Καταπέλτης θεωρείται η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που θεωρεί πλησιέστερη στο πνεύμα του Συντάγματος τη φορολόγηση με βάση τη συνολική περιουσία και ανά ακίνητο, αποδομώντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η μονιμοποίηση του χαρατσιού συνιστά «δίκαιο και αναλογικό φόρο». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το προωθούμενο νομοσχέδιο. Σημειώνεται ότι την ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Την ένσταση στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη, προειδοποίησε την κυβέρνηση για πιθανή αντισυνταγματικότητα σε δύο σημεία:
1. «Δεν μπορείς να υπολογίζεις τον φόρο με αντικειμενικές αξίες πολλαπλάσιες της εμπορικής» και
2. «Όταν φορολογείς ένα ακίνητο που δεν παράγει καμία πρόσοδο, ουσιαστικά το οδηγείς σε ένα είδος έμμεσης δήμευσης, γιατί αν το απομυζάς, στο τέλος τι θα το κάνεις; Ή θα το χάσεις ή θα το πουλήσεις».

Στην έκθεση του, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τονίζει ότι πιο κοντά στο πνεύμα του Συντάγματος είναι η φορολόγηση με βάση το σύνολο της περιουσιακής κατάστασης και ανά ακίνητο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Επικαλείται επίσης, αποφάσεις του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες ο φόρος ακίνητης περιουσίας «δεν πρέπει να θίγει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας» και του Γαλλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που υποστηρίζει ότι «για να είναι συνταγματικώς ανεκτή η φορολόγηση της περιουσίας πρέπει η κατοχή της να συνδέεται και με παραγωγή εισοδήματος».

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Βουλής επικρίνει την κυβέρνηση για αντιφατικές και αντικρουόμενες διατάξεις, καθώς προβλέπει για παράδειγμα έκπτωση σε όσους έχουν σπίτι έως 150 τ.μ. και οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, όπως σπίτι 150 τ.μ. έχει τεκμήριο 10.800 ευρώ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά 
πηγη http://www.zougla.gr/

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo