Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Τσίπρας: Αφήνουν ανοιχτή την κερκόπορτα για μαζικούς πλειστηριασμούς

Τσίπρας: Αφήνουν ανοιχτή την κερκόπορτα για μαζικούς πλειστηριασμούς
«Η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν νόμο, που αφήνει ορθάνοιχτη την Κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα, μέσα στο 2014», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως από τις αρχές του μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία -με δύο σκέλη- που αφορά την παράταση της προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
 Όπως σημείωσε, «το πρώτο αφορά την απαγόρευση μεταβίβασης κόκκινων δανείων στα distress funds, στα κοράκια που θα έρθουν να αγοράσουν φτηνά προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Και δεύτερον, την παράταση του νόμου Κατσέλη που προβλέπει την προστασία πρώτης κατοικίας με τους όρους που προβλέπει, δηλαδή αντικειμενική αξία 200 χιλιάδες ευρώ, η οποία, όμως, προσαυξάνεται για κάθε μέλος της οικογένειας και φτάνει για μια τετραμελή οικογένεια στα 450 χιλιάδες ευρώ. Και την παράταση ισχύος του λεγόμενου νόμου Παπαθανασίου που προβλέπει την προστασία για χρέη προς τράπεζες ως 200 χιλιάδες ευρώ και προστασία από κάθε είδους πλειστηριασμό».
PLEIST3423432
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έρχεται, σήμερα, μετά από 20 και πλέον μέρες σιωπής και όχι μόνο δεν βάζει στη Βουλή προς ψήφιση την τροπολογία που καταθέσαμε, την απόλυτα λογική τροπολογία, αλλά παρουσιάζει έναν νόμο που αφήνει ορθάνοιχτη την Κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα μέσα στο 2014 στη χώρα».
 Όπως ανέφερε, «δεν ορίζει τίποτα σε σχέση με την απαγόρευση μεταβίβασης κόκκινων δανείων σε distress funds - φαίνεται δεν την ενδιαφέρει αυτό- ορίζει μόνο μια παράταση του νόμου Κατσέλη, αλλά τον τροποποιεί κιόλας, πάει στις 200 χιλιάδες ευρώ ανεξάρτητα από τα μέλη της οικογένειας, και, το κυριότερο, δεν ορίζει καμία πρόβλεψη για παράταση του νόμου Παπαθανασίου, ουσιαστικά αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη ακόμα και της τάξης των πεντακοσίων ή χιλίων ή δύο χιλιάδων ευρώ προς τις τράπεζες».
TS2023490343243
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι βουλευτές που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν, αναλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς στις λεπτομέρειες της πρότασης κρύβεται τόσο η παράταση της ομηρίας των δανειοληπτών, όσο όμως και μια καταστροφική προοπτική για την ελληνική οικονομία.
 Γιατί, όπως εξήγησε, «μαζικοί πλειστηριασμοί σημαίνει ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων και προοπτικά σημαίνει τεράστιες μαύρες τρύπες στις ήδη προβληματικές τράπεζες. Άρα σημαίνει ότι ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος της εσωτερικής υποτίμησης, της υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας, με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας μας».
«Καλούμε κάθε βουλευτή να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι σ΄ αυτή την αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Read more:

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo