Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Στερνό τσιγάρο για την καπνοβιομηχανία «Γεωργιάδης»

Στερνό τσιγάρο για την καπνοβιομηχανία «Γεωργιάδης»
«Θύμα» της οικονομικής κρίσης φέρεται να έπεσε και η «Γεωργιάδης», μια από τις πιο ιστορικές και πιο φημισμένες καπνοβιομηχανίες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η εταιρεία κατέθεσε στις 23 Απριλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας αίτηση πτώχευσης, η οποία θα εκδικαστεί εσπευσμένα στις 16 Μαΐου.
Η καπνοβιομηχανία παρά την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε να αντεπεξέλθει στο σκληρό ανταγωνισμό των πολυεθνικών λύγισε υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που την ταλάνιζαν τα τελευταία χρόνια.
Μειώσεις
Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να λαμβάνουν περίπου το 70% του μισθού τους τα τρία τελευταία χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί το «λουκέτο», ενώ έγιναν και δραστικές μειώσεις στο προσωπικό της εταιρείας, καθώς αποχώρησαν πάνω από τους μισούς (από περίπου 60 έμειναν 28).
Στερνό τσιγάρο για την καπνοβιομηχανία «Γεωργιάδης»
Παράλληλα με το πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών, η διοίκηση της εταιρείας υπό την προεδρία της κ. Ιωάννας Φαντοπούλου επιχείρησε να ανακτήσει τα μερίδια αγοράς που είχε απολέσει το προηγούμενο διάστημα, μέσα από δυναμικές κινήσεις που αφορούσαν κατά κύριο στο λανσάρισμα νέων προϊόντων σε φθηνότερες τιμές.
Χαρακτηριστικά στις αρχές του 2011, η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα νέο πακέτο τσιγάρων το «MG Gold» στην τιμή των 2,60 ευρώ, ενώ έδωσε και κίνητρα στους λιανοπωλητές, αυξάνοντας την προμήθεια που ελάμβαναν.
Εκκληση
Επιπλέον, η κ. Φαντοπούλου απηύθυνε δημόσια έκκληση σε όλους να στηρίξουν την εταιρεία της, «ποντάροντας στη στροφή των καταναλωτών στους Έλληνες παραγωγούς και τα ελληνικά προϊόντα».
«Είμαστε μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που λειτουργούμε στο εμπόριο τσιγάρων από το έτος 1938....
Ποιότητα
Πάντα είχαμε σαν στόχο μας την πώληση της καλύτερης ποιότητας τσιγάρου στην κατά το δυνατόν συμφέρουσα τιμή τόσο για τους ενδιάμεσους φορείς όσο και για τον τελικό καπνιστή....
Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας θα είναι συμφέρον για όλους τους Έλληνες να παραμείνει στην ενεργό δράση μια μικρή, αλλά αμιγώς ελληνική εταιρεία». Με αυτά τα λόγια σε μήνυμά της, η κ. Φαντοπούλου προέτρεπε τους λιανοπωλήτες, αλλά και τους καταναλωτές να συμπαρασταθούν στην εταιρεία, αγοράζοντας τα προϊόντα της.
Εργαζόμενοι
Πρωτοβουλίες για τη διάσωσή της κατέβαλαν και οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας, οι οποίοι εκτός της υπομονής που επέδειξαν όταν η εταιρεία αδυνατούσε να τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα, προσπάθησαν να πείσουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου να κάνει δεχθεί πρόταση για την αποδοχή εμπράγματης εγγύησης για να μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου εξαγωγές, οι οποίες είχαν «παγώσει» καθώς το Δημόσιο είχε δεσμεύσει εγγυητικές της εταιρείας εξαιτίας ενός νόμου που μείωνε τη χρονική διάρκεια των εγγυήσεων για την ελληνική αγορά από 56 σε 28 ημέρες.
«Βόμβα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απογοήτευση σκόρπισε στην τοπική κοινωνία της Θήβας η είδηση για το «λουκέτο» στην «Γεωργιάδης». Αν και πολλοί είχαν προεξοφλήσει την κατάληξή της καπνοβιομηχανίας, ωστόσο, βαθιά μέσα τους εύχονταν να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή και να αποτραπεί η πτώχευση. Άλλωστε για χρόνια αποτέλεσε το «καμάρι» της περιοχής, ενώ έδωσε δουλειά σε αρκετές οικογένειες. Για τους νεότερους, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να μη γνωρίζουν την ένδοξη ιστορία της, το σήμα κατατεθέν της Γεωργιάδης ήταν η περίφημη σειρά «22», η οποία είχε πιστούς λάτρεις. Η εταιρεία έβγαζε επίσης αρκετά από τα σήματα της σειράς Ρόθμανς, κατόπιν αδείας από την αγγλική Rothmans of Pall Mall. Σήμερα, τα Ρόθμανς είναι όλα εισαγόμενα και κατασκευάζονται από την British American Tobacco.
  • Σήμα κατατεθέν της «Γεωργιάδης» ήταν η περίφημη σειρά «22», η οποία είχε πιστούς λάτρεις. Η εταιρεία έβγαζε επίσης αρκετά από τα σήματα της σειράς Ρόθμανς, κατόπιν αδείας από την αγγλική Rothmans of Pall Mall.
  • πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo