Σενάριο 1ο
Mark Grant: Σύντομα οι Ευρωπαίοι θα ικετεύουν την Αθήνα να λάβει τη βοήθεια, για να μην αποχωρήσει από το ευρώ και διαλυθούν όλα…
Ένα περίεργο σενάριο για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης διατυπώνει ο γνωστός αναλυτής της Wall Street και αρθρογράφος της οικονομικής στήλης "Out of the Box", Mark Grant.
Κατά τον ίδιο, υπό το βάρος του ρευστού πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, την Αθήνα έχει κυριεύσει ο φόβος... για την επόμενη μέρα.
Πρόκειται για τον φόβο του πολιτικού αδιεξόδου, της ακυβερνησίας... αλλά και τον απόλυτο εφιάλτη, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αλλά κατά τον Grant, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που φοβάται... Ανάστατη την ίδια ώρα είναι και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Κόντρα σε όσους υποστηρίζουν πως τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα σημάνει τον απόλυτο όλεθρο, ο Grant εκφράζει ανησυχίες για την απόλυτη καταστροφή.
"Η Ευρώπη σύντομα θα αρχίσει να παρακαλά την Ελλάδα να συνεχίσει να δέχεται τα χρήματα της βοήθειας, με κάθε όρο, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και να διαλυθούν τα πάντα... ", τονίζει χαρακτηριστικά ο Grant.
Και εξηγεί: Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα καταρρεύσει και θα χρειαστεί μετά βεβαιότητας ανακεφαλαιοποίηση.
Το ΔΝΤ με τη σειρά του θα δεχθεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα, ενώ αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα θα βρεθεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ - ΕΙΒ).
Και τότε ο πραγματικός εφιάλτης ξεκινά... προειδοποιεί ο Grant.
Σενάριο 2ο
Η φυγή από το Ευρώ φέρνει ολική καταστροφή
Θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Και αν ναι, τι θα γίνει μετά;
Αυτό το ερώτημα τίθεται εδώ και μερικά χρόνια, αλλά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που έφερε στο προσκήνιο κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο, το καθιστά πιο επίκαιρο από ποτέ.
Αν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της διάσωσής τους, που συμπεριλαμβάνουν δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Αν και οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ, τα μέτρα λιτότητας, οι μειώσεις μισθών και η περικοπή των συντάξεων, τους κάνουν να δυσανασχετούν.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως μια ελληνική αποχώρηση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, προκαλώντας πανικό και στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες, όπως είναι η Ισπανία.
Η Έφη Παππά είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Universitat Autònoma de Barcelona, και μας μίλησε για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Μπορεί η Ελλάδα να εκδιωχτεί από την ευρωζώνη; Και αν ναι πως θα γίνει κάτι τέτοιο;
Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να εξηγεί το αν μια χώρα μπορεί να διωχτεί από το ευρώ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδήγησε στο ευρώ, θα πρέπει να ξαναγραφτεί, αν είναι να διωχτεί κάποιο κράτος μέλος.
Είναι πιθανό η Ελλάδα να φύγει από μόνη της;
Μόνο έτσι μπορεί να συμβεί, επειδή δεν πιστεύω πως η ευρωζώνη θα έπαιρνε ποτέ την ευθύνη να την διώξει.
Τι θα συνέβαινε στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αν η Ελλάδα αποχωρούσε;
Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, αυτό θα προκαλούσε πολλές έμμεσες επιπτώσεις στα υπόλοιπα μέλη. Αν φύγει, θα χρεοκοπήσει, και άρα δεν θα πληρώσει ολόκληρο το χρέος της, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.
Το ζήτημα είναι αν οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν ρευστότητα… αν η Ελλάδα φύγει, μπορεί κάποιος επενδυτής να βάλει χρήματα στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία; Μάλλον όχι. Άρα κάποιος τρίτος θα πρέπει να προσφέρει ρευστότητα στα κράτη αυτά.
Αν δεν το κάνει η ΕΚΤ, ή αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης συνολικά.
Είναι εύκολο να πούμε πως η έξοδος της Ελλάδας δεν θα στοιχήσει. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια. Αλλά τι θα γίνει μετά; Όλοι όσοι συζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν τις συνέπειες της επόμενης μέρας.
Ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα ωφελούνταν από την απομάκρυνση από το ευρώ, και ποιοι θα ζημιώνονταν;
Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα καταστραφεί. Δεν υπάρχει κανένας τομέας που θα έβγαινε κερδισμένος. Αυτό που θα συμβεί είναι η επιστροφή της δραχμής, με πολλαπλές υποτιμήσεις, που ανάλογα με το ποιος θα κυβερνά την χώρα μπορεί να είναι ελεγχόμενες ή μη. Μιλάμε για υποτιμήσεις της τάξης του 50% τουλάχιστον!
Πολλοί πιστεύουν ότι θα κερδίσει ο τουρισμός, αφού η Ελλάδα θα γίνει φτηνός προορισμός. Αυτό ίσως να ισχύσει.
Μπορεί όμως η ανάπτυξη να έρθει με τον τουρισμό; Όχι, διότι αν ο τουρισμός ήταν η πανάκεια, θα βοηθούσε και σήμερα. Η Ελλάδα χρειάζεται εξαγωγές.
Από την άλλη, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, και πάει στην υποτιμημένη δραχμή, τότε αυτό θα ήταν καλό για τις ξένες επενδύσεις. Υπάρχει όμως ένα άσχημο κλίμα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, και που καλλιεργήθηκε έντονα τα δυο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της. Για αυτό, προσωπικά δεν βλέπω κανένα κέρδος από την απομάκρυνση από το ευρώ.
Δεν θα βγουν κερδισμένοι οι Έλληνες εξαγωγείς;
Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εξαγωγές. Εξάγει απλά αγροτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σημαντικός εξαγωγικός τομέας. Η Ελλάδα επίσης εξάγει υπηρεσίες και τουρισμό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρωστάνε δάνεια σε ευρώ. Αν η χώρα πάει στη δραχμή, τα δάνεια θα παραμείνουν σε ευρώ. Συνεπώς, πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Για αυτό και η αποχώρηση από το ευρώ θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για την Ελλάδα.
Αν οι ελληνικές επιχειρήσεις κήρυτταν στάση πληρωμών, θα επηρεάζονταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες;
Σίγουρα ναι στην Κύπρο, επειδή οι κυπριακές τράπεζες έχουν επενδύσει πολλά στο ελληνικό χρέος, και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Έχουν υπερδανείσει, και τα ανοίγματα τους είναι εξαπλάσια του συνολικού κυπριακού ΑΕΠ. Άρα, θα ζήσουμε μια νέα Ισλανδία στην Μεσόγειο. Οι τράπεζες εκεί θα είναι τα πρώτα θύματα των ελληνικών εξελίξεων.
Λογιστικά και τεχνικά, είναι δύσκολο να εισαχθεί ένα νέο νόμισμα;
Οι περισσότεροι αναλυτές συγκρίνουν την Ελλάδα με την Αργεντινή. Αυτό όμως δεν ισχύει, αφού η Αργεντινή είχε ήδη το πέσο όταν διέκοψε την σύνδεση του με το αμερικανικό δολάριο. Η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα σε κυκλοφορία. Άρα θα πρέπει να το ξαναφέρει. Στη συνέχεια θα ορίσει μια ισοτιμία με το ευρώ, θα κλείσει τις τράπεζες επ αόριστον, ώστε να μην υπάρξει φυγή κεφαλαίων και απόσυρση καταθέσεων. Πριν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, το νέο νόμισμα θα έχει ήδη υποτιμηθεί πολλές φορές. Θα χρειαστεί χρόνος. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα.
Μήπως τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα επιταχύνουν την έξοδο από το ευρώ;
Τα αποτελέσματα εκφράζουν την αγανάκτηση του ελληνικού λαού. Τιμωρήθηκαν τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Ο λαός ψήφισε μάλλον με θυμό, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τώρα όμως, αν ξαναγίνουν εκλογές, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν πιο σοφά. Η πλειοψηφία δεν θέλει την απομάκρυνση από το ευρώ. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την καταστροφή που θα ακολουθήσει αν επιστρέψει η δραχμή.
Το νέο νόμισμα θα προκαλούσε και πληθωρισμό;
Ασφαλώς. Αν φύγει η χώρα από το ευρώ, τρία πράγματα είναι σίγουρα: Πληθωρισμός, υποτίμηση, και κατάρρευση των τραπεζών.
Μήπως όμως, αυτός ο πληθωρισμός είναι επιθυμητός;
Μερικές φορές είναι καλός. Η Ελλάδα όμως δεν θα ζήσει τον πληθωρισμό, αλλά τον υπερπληθωρισμό. Και αυτός δεν είναι ποτέ επιθυμητός.
Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες;
Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα. Θα τους έλεγα πως η χώρα αντιμετωπίζει μια πραγματική τραγωδία. Σαν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπου ο θάνατος είναι προδιαγεγραμμένος. Η Αντιγόνη καταδικάστηκε να ταφεί ζωντανή στη σπηλιά από τον Κρέοντα, και όταν τελικά ο χορός τον έπεισε να της σώσει την ζωή, κατέφτασε ο αγγελιαφόρος λέγοντας πως η Αντιγόνη ήδη αυτοκτόνησε.
Έτσι και η σημερινή Ελλάδα, είναι καταδικασμένη όπως η Αντιγόνη, να ταφεί ζωντανή από τα μέτρα λιτότητας. Μόλις αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να την λυπηθούν, θα είναι ήδη αργά, αφού η Ελλάδα θα έχει αυτοκτονήσει, αποφασίζοντας να βγει από το ευρώ. Δυστυχώς δεν έχω πολλές ελπίδες για την Ελλάδα.
Πηγή: Καταρρέει η Ελλάδα ή η Ευρωζώνη; Η έξοδος από το ευρώ σημαίνει καταστροφή ή διάσωση;… - RAMNOUSIA
0 σχόλια: