Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αστυνομικοί εκβίαζαν καταστηματάρχες


Του ΜΙΧΑΛΗ ΛΑΓΑΝΗ 

Δεν έχει πάτο η διαφθορά στην ελληνική αστυνομία. Ακόμα δύο αξιωματικοί, o ένας εν ενεργεία διοικητής τμήματος ασφαλείας στη δυτική Αττική και ο άλλος αποταχθείς από το σώμα για λαθρεμπόριο όπλων και υπότροπος, ήταν οι εγκέφαλοι συμμοριών που εκβίαζαν καταστηματάρχες στην Αθήνα και την Εύβοια, απομυζώντας χιλιάδες ευρώ από τα θύματά τους.

Στη Χαλκίδα τον γνώριζαν ως τον «φοβερό και τρομερό Νταμπούα», τον πρώην αξιωματικό των ΕΚΑΜ, μέλος της προσωπικής φρουράς του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βασιλειάδη, ο οποίος αποτάχθηκε από το σώμα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αφού συμμετείχε μαζί με άλλους αστυνομικούς σε κύκλωμα λαθρεμπορίου όπλων.

Το πανελλήνιο όμως είχε γνωρίσει τον Γιάννη Αργύρη τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 1987 στη «Μάχη της Καλογρέζας». Οταν ως μέλος των ΕΚΑΜ συμμετείχε στην ένοπλη συμπλοκή, όπου σκοτώθηκε -από τις σφαίρες αστυνομικών- ο Μιχάλης Πρέκας. Ο Αργύρης και άλλοι δύο αξιωματικοί είχαν κατηγορηθεί τότε για τη δολοφονία του Πρέκα, αλλά η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο, αφού στην πορεία απαλλάχθηκαν με βούλευμα.

Τα τελευταία χρόνια ο Αργύρης, ο οποίος στη Χαλκίδα ήταν γνωστός ως «Νταμπούα», είχε μετατραπεί στον φόβο και τον τρόμο των καταστηματαρχών στη Χαλκίδα και τη νότια Εύβοια, αφού από το 2007 είχε συστήσει εγκληματική ομάδα με τη συμμετοχή τριών ακόμα ατόμων (δύο Ελλήνων και ενός Αλβανού) και «πουλούσε προστασία» σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και μπαρ. Μάλιστα, τους τρεις τελευταίους μήνες στην ομάδα των εκβιαστών είχε ενταχθεί και ένας 22χρονος φαντάρος που υπηρετεί στα Τεθωρακισμένα, ο οποίος είχε τον ρόλο του εισπράκτορα στη συμμορία.

Τουλάχιστον έντεκα επιχειρηματίες είχαν πέσει θύματα της σπείρας των εκβιαστών, που δραστηριοποιούταν στη Χαλκίδα, την Ερέτρια και την Αμάρυνθο. Ιθύνων νους ήταν ο 51χρονος απότακτος αστυνομικός. Η «ταρίφα» της προστασίας, ανάλογα με το κατάστημα, κυμαινόταν μεταξύ 50-200 ευρώ την εβδομάδα, ενώ το «μηνιάτικο» άγγιζε τα 8.000 ευρώ.

Οι αξιωματικοί των τμημάτων Ασφαλείας Θήβας και Χαλκίδας, που συμμετείχαν στην επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος, χαρακτήρισαν τον «Νταμπούα» αδίστακτο και επικίνδυνο κακοποιό, ο οποίος δεν δίσταζε να κακοποιήσει τα θύματά του, σε περίπτωση που αυτά δεν ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να φτάσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης έπειτα από ανώνυμη καταγγελία στην Ασφάλεια Χαλκίδας. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο που μεταξύ άλλων περιλάμβανε δύο πιστόλια, τρεις κυνηγετικές καραμπίνες, επτά μαχαίρια και μία χειροβομβίδα.

Εγκέφαλος κυκλώματος που εκβίαζε μετανάστες, οι οποίοι διατηρούσαν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, ήταν ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αιγάλεω, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για χρηματισμό!

Τους τελευταίους έξι μήνες ο επίορκος αξιωματικός (αστυνόμος Β΄) με συνεργούς έναν συνταξιούχο αστυνομικό και έναν αλλοδαπό υπήκοο Μπανγκλαντές είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που επιδιδόταν σε εκβιασμούς ξένων επιχειρηματιών. Κατόπιν υποδείξεων του Πακιστανού συνεργού του, ο αστυνομικός πήγαινε σε καταστήματα αλλοδαπών και, με το πρόσχημα του υγειονομικού ελέγχου, απαιτούσε το ποσό των 10.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους βεβαίωνε σωρεία υγειονομικών παραβάσεων.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελίες του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Αθηναίων και μέλος της οργάνωσης «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια Στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή».

«Νέες και μάλιστα σωρηδόν αυτή τη φορά καταγγελίες για τη δραστηριοποίηση δικτύου αστυνομικών που, επικαλούμενοι τις ιδιότητές τους, εκβιάζουν μετανάστες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην ΚΕΕΡΦΑ. Κατορθώσαμε να συστηματοποιήσουμε τις καταγγελίες και από τις περιγραφές των θυμάτων να ταυτοποιήσουμε τους εκβιαστές, οι οποίοι, επικαλούμενοι την αστυνομική τους ιδιότητα, απειλούν τους μετανάστες ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά» δήλωσε στις «6μέρες» ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αιγάλεω συνελήφθη επ’ αυτοφώρω την περασμένη Τρίτη το βράδυ από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να λαμβάνει το ποσό των 700 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από Πακιστανό ιδιοκτήτη καταστήματος στον Αγιο Παντελεήμονα, τον οποίο εκβίαζε.

--------------------------------------------------------
Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ


Στα ύψη καταγράφεται η διαφθορά στις τάξεις των αστυνομικών, αφού κάθε τόσο αποκαλύπτονται κρούσματα επίορκων ένστολων που συλλαμβάνονται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Πιο πρόσφατες και κραυγαλέες είναι οι περιπτώσεις των επτά αξιωματικών της Δίωξης Ναρκωτικών που συμμετείχαν ενεργά σε κύκλωμα Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών.
Πολλές είναι και οι περιπτώσεις ένστολων που συμμετείχαν σε κυκλώματα εκβιαστών, διακίνησης λαθρομεταναστών και «τράφικινγκ».
ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo