Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Μαχητικά και στον Πειραιά



Στον Πειραιά από τα χαράματα δινόταν η μάχη της απεργίας της Πρωτομαγιάς. Οι μαζικές ομάδες περιφρούρησης των ταξικών δυνάμεων ήταν ήδη στους καταπέλτες των πλοίων, στο πλευρό των ναυτεργατών που κουρέλιασαν ξανά την πολιτική επιστράτευση, αλλά και χώρους δουλειάς της στεριάς.Στο εμπορικό πολυκατάστημα SPRIDER ομάδα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων έκανε εξόρμηση για να δώσει κουράγιο τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν το κλίμα τρομοκρατίας. Και ένα πρώτο βήμα έγινε. Ο προϊστάμενος άνοιξε τις πόρτες του καταστήματος κάνοντας νόημα στους εργαζόμενους να περάσουν μέσα. Ωστόσο οι εργαζόμενοι παρέμεναν στον προαύλιο χώρο του καταστήματος με τους συνδικαλιστές του σωματείου τους. «Από 1.000 παίρνω 600 ευρώ. Με δύο παιδιά πώς να τα φέρνω βόλτα. Θα γίνει και νέα μείωση στο μισθό... Τι έχει μείνει να χάσω αν κάνω απεργία και με απολύσουν;», ανέφερε μία εργαζόμενη.
Τη συγκέντρωση, στην πλατεία Καραϊσκάκη «άνοιξε» η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ με το έργο «Ποιος φοβάται την Σοφία». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης, επικεφαλής της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Από νεολαίους εργάτες έγινε παρουσίαση χρονικού από απεργίες της 1ης Μάη, ενώ από μουσικό συγκρότημα ακούστηκαν μελοποιημένοι στίχοι από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.
Με προμετωπίδα το πανό του ΠΑΜΕ, που έγραφε «Οχι στα σύγχρονα κάτεργα. Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου δείχνει το δρόμο» οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών, από τη μεγάλη απεργία του 1923. Παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας και έγινε κατάθεση στεφανιών.
πηγη

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo