Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Οι Τράπεζες φρενάρουν τα μπλοκ επιταγών

Λαμβάνουν προληπτικά μέτρα με μοναδικό στόχο να μειώσουν το κόστος και τα έξοδα


Οι Τράπεζες φρενάρουν τα μπλοκ επιταγών Εντολή να σταματήσουν να εκδίδουν αφειδώς μπλοκ επιταγών έχει δοθεί τις τελευταίες ημέρες από αρκετές τράπεζες, προς τα δίκτυα τους, εξαιτίας του φόβου ότι ο αριθμός των ακάλυπτων, στο επόμενο διάστημα θα διογκωθεί.Σε μια περίπτωση, μάλιστα, η εντολή που έχει δοθεί είναι να σταματήσει κάθε έκδοση νέου μπλοκ, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Η έκρηξη που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, τόσο σε επίπεδο προβληματικών συναλλαγών, όσο κι ακάλυπτων επιταγών, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 90%, φαίνεται να δρομολογεί δραματικές αποφάσεις από τα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι επιταγές θεωρούνται και είναι ένα είδος ρευστού, το οποίο –ούτως ή άλλως– είναι δυσεύρετο.
Εφόσον εξαφανιστούν και τα μπλοκ από την αγορά, τότε η ασφυξία θα γίνει ακόμη πιο έντονη για τις επιχειρήσεις κι όχι μόνο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητα.
Όμως, αυτό δεν είναι το μοναδικό προληπτικό μέτρο που παίρνουν οι τράπεζες τα τελευταία 24ωρα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και μια σειρά από άλλες, διορθωτικές, κινήσεις, που όλες ως μοναδικό στόχο έχουν τη μείωση του κόστους και των εξόδων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, για παράδειγμα, το «πάγωμα» στη λειτουργία νέων καταστημάτων από το νέο έτος, το «πάγωμα» των νέων προσλήψεων, που απαγορεύονται δια... ροπάλου, πλην ελαχίστων εξελίξεων, καθώς και μια σειρά από αλλαγές εξορθολογιστικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Open24 της EFG Eurobank,το οποίο δεν κλείνει, όπως αρχικά κυκλοφορούσε ως φήμη στην αγορά, αλλά αναδιαρθρώνεται ως προς τη γεωγραφική κατανομή του δικτύου του.
Ανάλογες, τέτοιες, κινήσεις, γίνονται από όλους τους ομίλους, από τις διοικήσεις των οποίων, προς το παρόν τουλάχιστον, διαβεβαιώνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση.
Πηγή: capital.gr

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo