Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Κρούγκμαν: Ας πάει ο Σόιμπλε να δει το success story των χωρών- θυμάτων του…

https://olympiada.files.wordpress.com/2015/03/krugman.jpg
Ο Πωλ Κρούγκμαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς δημοσιογράφους λίγο πριν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν ξεκάθαρος ως προς το καθεστώς της λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας και το οποίο θα πρέπει όπως είπε να τερματιστεί άμεσα.
«Έχουν ήδη γίνει πολλές θυσίες. Η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει την ηθικολογία, τις διαλέξεις προς τους άλλους λαούς και να δώσει στην Ευρώπη μια ευκαιρία. Θα πρέπει να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις (στην Ευρώπη)» απάντησε σε ερώτηση του «Κόκκινου» ο διακεκριμένος οικονομολόγος για το τι θα συμβούλευε το Βερολίνο ως προς την διαχείριση του ελληνικού ζητήματος.
Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, εφόσον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πρόβλημα, καλό θα ήταν να περάσει κάποιο διάστημα σε αυτές ώστε να διαπιστώσει την πραγματικότητα. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχουν γίνει «τεράστιες θυσίες από τον λαό», το ίδιο και στην Ισπανία. «Αυτά δεν είναι success stories» ξεκαθαρίζει ο Κρούγκμαν, «παρά μόνο ελάχιστη ανάκαμψη» (slight upturn).
Ειδικά για την Ελλάδα, ο νομπελίστας οικονομολόγος ήταν απολύτως ξεκάθαρος ότι το καθεστώς της λιτότητας «δεν είναι βιώσιμο». Εάν η Ελλάδα διαθέτει κάποια ισχύ, αυτή κατά τον Κρούγκμαν είναι ακριβώς ότι δεν «υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον τερματισμό της λιτότητας, διότι η λιτότητα θα καταστρέψει την Δημοκρατία»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Κρούγκμαν στο προηγούμενο πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιβληθεί ως όρος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο» ένα πλεόνασμα της τάξης του 5% για την ελληνική οικονομία.
Απολύτως ξεκάθαρος ήταν και για το τεράστιο ελληνικό χρέος το οποίο κατά τη γνώμη του ιδίου, όπως και πολλών άλλων συναδέλφων του όπως τόνισε, δεν μπορεί θα μπορέσει ποτέ να αποπληρωθεί από την Ελλάδα.
Για το γνωστό σενάριο «Grexit» ο κος Κρούγκμαν τόνισε ότι θα ήταν πραγματικά καταστροφικό για τη χώρα, ιδιαίτερα για τα πρώτα δυο χρόνια, να βγει σήμερα από το Ευρώ. Ξεκαθάρισε ακόμα ο Κρούγκμαν πως δεν κατανοεί την αισιοδοξία όσων λένε ότι υπάρχει θεσμική θωράκιση διεθνώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε στο 2012. Κάποιοι πιστεύουν ότι (σ.σ. σε περίπτωση Grexit) η ΕΚΤ θα σταθεί πλάι τους και θα τους στηρίξει. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να τεθεί υπο δοκιμασία στην πράξη. Η ΕΚΤ μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι επί της ουσίας. Τι θα γίνει για παράδειγμα εάν στην Πορτογαλία συμβεί bank run; (εάν τρέξει ο κόσμος να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες). Δεν πιστεύω ότι τα έχουν υπολογίσει αυτά τα ενδεχόμενα. Εάν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να φύγει από το Ευρώ, τι γίνεται εάν έχουμε ένα σενάριο τύπου Αργεντινής; Θα οδηγούσε και άλλους στην έξοδο από το Ευρώ. Αυτό θα υπονόμευε την Ευρωζώνη».

0 σχόλια:

Blogger Template by Clairvo